Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angola a recuperat peste cinci miliarde de dolari sustraşi din visteria statului

facebook.com
lobby bani

Angola a recuperat peste cinci miliarde de dolari sustraşi din visteria statului atât în ţară, cât şi în străinătate, a anunţat marţi ministrul angolez al justiţiei, Francisco Queiroz, după doi ani de campanie de combatere a corupţiei în această ţară africană bogată în resurse naturale, îndeosebi petrol şi diamante, potrivit Agerpres.

Aceste fonduri, inclusiv o sumă de trei miliarde de dolari sustrasă dintr-un fond suveran de bunăstare, au fost sifonaţi prin corupţie şi spălare de bani, a spus la o conferinţă internaţională desfăşurată la Abu Dhabi ministru Queiroz, potrivit agenţiei angoleze de presă ANGOP, citată de Reuters.

''Am cerut insistent ca aceste resurse importante să fie returnate necondiţionat în ţările de unde au fost sustrase ilegal astfel încât ele să poată fi folosite pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii populaţiei noastre'', a spus ministrul angolez, menţionând că unele state ar putea face mai mult pentru a ajuta ţara sa în această acţiune.

O intensă campanie anticorupţie se desfăşoară în această ţară, a doua cea mai mare exportatoare de petrol din Africa, începând din 2017, când a fost ales noul preşedinte Joao Lourenco, care a pus capăt celor patru decenii de conducere autoritară a preşedintelui Jose Eduardo dos Santos.

Alexandru Cumpănașu îi îndeamnă pe susținători la calm: 'Dragi cumpănași, deocamdată nu am ce să reproșez DNA'

Guvernul de la Luanda încearcă să elimine influenţa fostei familii prezidenţiale, să recupereze activele pierdute şi să privatizeze companiile de stat.

După ce a preluat puterea, preşedintele Lourenco i-a demis pe fiul şi pe fiica lui Dos Santos de la conducerea fondului suveran de bunăstare şi, respectiv, de la conducerea societăţii naţionale de petrol Sonangol.

Săptămâna trecută a început procesul fiului lui Dos Santos, Jose Filomeno de Sousa, judecat împreună cu şeful băncii centrale pentru transferul unor fonduri ale statului în valoare de circa 500 de milioane de dolari într-un cont londonez.

Potrivit guvernului angolez, un partener de afaceri a înapoiat peste trei miliarde de dolari ce ar fi fost sustrase din fondul suveran de bunăstare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.