Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angola votează pentru alegerea unui preşedinte, într-un scrutin foarte strâns

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri vot parlamentare

Angolezii sunt chemaţi, miercuri, la urne pentru alegeri care vor decide viitorul preşedinte, un scrutin anunţat ca cel mai strâns din istoria ţării, între partidul aflat la putere de la independenţă şi o opoziţie ce promite eradicarea sărăciei şi a corupţiei, relatează France Presse.

La putere de la independenţa ţării faţă de imperiul portughez în 1975, Mişcarea Populară pentru Eliberarea Angolei (MPLA) este favorită, potrivit previziunilor. Preşedintele în exerciţiu Joao Lourenco, în vârstă de 68 de ani, candidează pentru un al doilea mandat, potrivit Agerpres.

O atenţie deosebită va fi acordată scorului pe care îl va realiza o opoziţie revigorată în ultimii ani de liderul său, Adalberto Costa Junior, 60 de ani, supranumit "ACJ".

În fruntea Unita, primul partid de opoziţie, Costa Junior şi-a condus campania pe promisiuni de reformă, luptă împotriva sărăciei şi a corupţiei.

Reputat a fi un bun orator, el întruchipează pentru unii această speranţă de "schimbare" cerută de stradă, într-o ţară bogată în petrol, dar cufundată în mari dificultăţi economice.

"Câştig în jur de 1.200 de kwanza pe zi (2,80 euro), insuficient pentru a trăi. Totul este scump, preţurile cresc şi câştigăm firimituri", spune Gabriel, 37 de ani, un locuitor al capitalei Luanda intervievat de AFP. O mare parte a populaţiei trăieşte sub pragul sărăciei.

Opozantul seduce de asemenea tineretul urban, mai puţin ataşat de MPLA decât bătrânii şi care moşteneşte o ţară afectată de decenii de corupţie sub preşedinţia lui Jose Eduardo dos Santos (1979-2017).

Decedat luna trecută în Spania, fostul şef al statului este acuzat că a deturnat miliarde în folosul familiei sale şi al celor apropiaţi.

Potrivit datelor Naţiunilor Unite, cei cu vârsta cuprinsă între 10 şi 24 de ani reprezintă o treime din populaţie.

"Nu există democraţie cu un singur partid la putere", a criticat luni Costa Junior, în timpul unui miting la Luanda. Chemându-şi susţinătorii să meargă la vot, el i-a îndemnat "să nu se teamă de alternanţă".

"Marja va fi mai mică decât oricând", a declarat Eric Humphery-Smith, analist la firma britanică Verisk Maplecroft.

Dar cu un partid de guvernământ care controlează procesul electoral şi mass-media publică, opoziţia şi o parte a opiniei publice se întreabă despre posibilitatea fraudei. Reţelele sociale au dezvăluit recent cazuri de alegători decedaţi, dar încă înscrişi pe listele electorale.

În 2017, Joao Lourenco a fost ales cu 61% din voturi, desemnat pentru a candida de dos Santos. După alegerea sa, el s-a distanţat rapid, lansând o vastă operaţiune "mâini curate", spre surprinderea tuturor şi destituind pe cei apropiaţi fostului său mentor din poziţiile cheie.

Actualul preşedinte îşi propune să câştige datorită bilanţului său din ultimii cinci ani: într-o economie dependentă de petrol în recesiune profundă, el a lansat reforme ambiţioase, salutate în străinătate, pentru diversificarea surselor de venit şi privatizarea companiilor publice.

Repatrierea trupului lui Jose Eduardo dos Santos, cu câteva zile înainte de alegeri, l-ar putea favoriza de asemenea pe preşedintele în exerciţiu, deşi opiniile despre moştenirea lăsată de fostul şef al statului, care a condus necontestat timp de 38 de ani, nu sunt unanime.

Secţiile de votare vor fi deschise de la 7.00 (6.00 GMT) până la 18.00 (17.00 GMT) pentru cei 14 milioane de alegători înregistraţi. Opt partide politice candidează în total. Candidatul partidului câştigător la alegerile legislative va fi învestit în funcţia de şef al statului.

Rezultatele sunt aşteptate la câteva zile după organizarea scrutinului, dar termenul poate fi prelungit în caz de contestaţie.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.