DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ANI a analizat achiziții publice prin sistemul PREVENT

romaniatv.net
ani sigla

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat marţi că a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în perioada iunie - septembrie 2017, în vederea prevenirii conflictului de interese, 2.995 de proceduri de achiziţie publică, în valoare totală de 6,1 miliarde lei (1,3 miliarde euro). 

Potrivit ANI, sistemul PREVENT a emis în această perioadă trei avertismente de integritate în ceea ce priveşte posibile încălcări ale legislaţiei privind conflictul de interese în achiziţii publice. Ca urmare a acestor avertismente, conducătorii autorităţilor contractante au eliminat cauzele care au generat conflictul de interese. 

În alte şapte situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică, rezultate în urma activităţii de analiză a PREVENT. 

Dintre cele 2.995 de proceduri analizate, 11% se referă la contracte finanţate din fonduri europene, iar o treime dintre aceste proceduri conţine un număr total de 10.555 contracte subsecvente (loturi). 

În primele trei luni de funcţionare, în analiza PREVENT au fost luate în considerare 795 de autorităţi contractante, 4.838 de operatori economici şi 17.906 persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor, precizează ANI. 

Procedura cu cea mai mare valoare analizată de PREVENT a fost de 511 milioane lei (112 milioane euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 800 lei. 

ANI menţionează că sistemul PREVENT a fost lansat oficial la sfârşitul lunii iunie 2017, cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri. 

Concret, acest mecanism de prevenţie presupune analizarea datelor şi a informaţiilor introduse în formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorităţii contractante, prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - ONRC, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date - DEPABD). 

Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul că acesta poate realiza, în mod automat, prezumtivele relaţii ce pot exista între persoane din autoritatea contractantă şi persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanţi în cadrul procedurilor de achiziţie iniţiate de către o autoritate contractantă. 

În cazul depistării unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractantă trebuie să ia toate măsurile de îndepărtare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.