Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ani grei de închisoare pentru un fost președinte brazilian. Ce acuzații i se aduc

123rf.com
brazilia coruptie

Fostul preşedinte brazilian de centru-dreapta Fernando Collor de Mello (1990-1992) a fost condamnat miercuri la opt ani şi zece luni de închisoare pentru corupţie de Curtea Supremă a Braziliei, în cadrul scandalului "Lava Jato" implicând companii de construcţii, scrie AFP, citat de Agerpres.

Primul şef de stat brazilian ales prin vot universal direct după dictatura militară, Collor, 73 de ani, este acuzat că a primit 20 de milioane de reali (circa 3,8 milioane de euro) mită din 2010 până în 2014, când era senator.

Potrivit Parchetului, au fost efectuate în jur de 40 de plăţi pentru a facilita "neregulat" semnarea de contracte între o companie de construcţii şi o filială a companiei publice petroliere Petrobras.

Joi, opt din cei zece judecători ai Curţii Supreme a Braziliei s-au pronunţat în favoarea condamnării sale. Judecătorul raportor al cazului, Edson Fachin, a apreciat că fostul preşedinte a făcut uz de "influenţa sa politică pentru a facilita semnarea de contracte" şi a cerut o pedeapsă de până la 33 de ani de închisoare.

Faptele "dovedite" în cadrul anchetei sunt "extrem de grave" şi "înfăţişează deturnarea nefastă a funcţiilor publice în scop de îmbogăţire personală şi patrimonială", a declarat Fachin, miercuri, în ultima zi a procesului.

Apărarea fostului preşedinte a respins toate acuzaţiile. Ancheta a fost deschisă în contextul scandalului "Lava Jato" a zguduit întregul spectru politic brazilian cu începere din 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.