DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ANI: Sistemul PREVENT a analizat proceduri de achiziţie publică în valoare de circa 9,6 miliarde euro

romaniatv.net
ani sigla

Agenţia Naţională de Integritate a analizat, în perioada iulie 2017 - martie 2018, prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, 13.184 de proceduri de achiziţie publică, având o valoare totală de 45,1 miliarde lei (aproximativ 9,6 miliarde euro). 

Potrivit unui comunicat al ANI, procedura cu cea mai mare valoare analizată de PREVENT a fost de 2,8 miliarde lei (603 milioane euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 346 lei. 

Totodată, PREVENT a constatat 32 de cazuri referitoare la potenţiale încălcări ale legislaţiei privind conflictul de interese în achiziţii publice, în valoare totală de 34,7 milioane lei (7,4 milioane euro). 

În aceste cazuri, ANI a emis avertismente de integritate în vederea eliminării cauzelor care au dus la apariţia posibilelor conflicte de interese. 

Astfel, în 26 dintre cele 32 de cazuri notificate de sistem, conducătorii autorităţilor contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, în timp ce în două cazuri ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate. 

În alte patru cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, ANI anunţă că va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situaţiile în care nu vor fi înlăturate cauzele conflictelor de interese. 

Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: "Neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate, potrivit art. 6 alin. (4), declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele faţă de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare".

De asemenea, în alte 30 de situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică. 

Dintre cele 13.184 de proceduri analizate, 5% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţine un număr total de 60.468 contracte subsecvente (loturi). 

În analiza PREVENT au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 2.578 de autorităţi contractante, 15.107 operatori economici şi 235.737 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor. 

Conform ANI, persoanele interesate au solicitat peste 400 de clarificări cu privire la cadrul legal incident. Majoritatea solicitărilor se referă la completarea câmpurilor din cuprinsul Formularului de integritate, obligativitatea completării Formularului de integritate, lipsa ofertanţilor. 

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfârşitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri. 

Concret, acest mecanism de prevenţie presupune analizarea datelor şi a informaţiilor introduse în Formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorităţii contractante, prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - ONRC, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date - DEPABD). 

Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul că acesta poate identifica, în mod automat, prezumtivele relaţii ce pot exista între persoane din autoritatea contractantă şi persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanţi în cadrul procedurilor de achiziţie iniţiate de o autoritate contractantă. 

În cazul depistării unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractantă trebuie să ia toate măsurile de îndepărtare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.