DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ANIS: 'Piața locală de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro până la finele acestui an'

it computer tehnologie

Piața locală de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro până la finele acestui an, aproximativ 80% fiind reprezentat de exporturi, conform unui studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe de profil, potrivit Mediafax.

Totodată, numărul de angajați în industrie crește constant, cu o medie de 10% pe an, deși continuă să fie cu mult sub nevoile pieței. Conform estimărilor specialiștilor, în Nord-Vestul țării va fi resimțită o nevoie mai acută de experți în domeniu, în contextul în care zona respectivă continuă să fie atractivă pentru companiile mari.

Potrivit studiului menționat, volumul pieței locale de IT a crescut, în ultimii ani, cu o rata relativ constantă, de aproximativ 500 miliarde de euro pe an.

Pentru sfârșitul anului în curs, ANIS estimează un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă sectorul software și servicii, iar 1,1 miliarde de euro alte activități din piața de IT.

În acest context, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii prognozează menținerea cotei de creștere anuală, atingând un procent de 25% până în 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro.

Aproximativ jumătate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajați, urmate de companiile mici (cu până în 50 de angajați) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro și companii medii (50-249 angajați), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.

Citește și: Adrian Năstase îndeamnă PSD să declanșeze RĂZBOIUL TOTAL împotriva lui Klaus Iohannis

De asemenea, firmele cu capital străin, deși reprezintă numai 10% din numărul total de companii din industrie, generează 73% din veniturile pieței și au un ritm susținut de creștere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele românești, care generează circa 27% din piață, iar în ultimii ani au fost marcate de stagnare.

La nivel geografic, Bucureștiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt Nord-Vestul cu o pondere de 18%, Vestul cu 5%, zona centrala cu 6% și Nord-Estul cu 5%.

"Industria de software și servicii a crescut constant în ultima vrenem atât în ceea ce privește veniturile, atât și ca număr de angajați, în ciuda impredictibilității fisale și politice care domină peisajul local. Pentru ca acest sector să își mențină același ritm de creștere, ANIS recomandă continuarea investițiilor și inițiativelor publice și private în domenii strategice precum educația și invocația, menite să susțină dezvoltarea pe termen mediu și lung a industriei software și servicii pe plan local", potrivit lui Teodor Bildăruș, președintele ANIS.

Pe de altă parte, studiul indică o creștere de 78% a exporturilor din piața de IT în acest an, față de ultimii doi ani, când s-a înregistrat 72% în 2018 și 65% în 2017.

Serviciile de IT care merg în strâinătate reprezintă 19% din totalul exporturile României din 2019, în creștere cu 17% față de 2018 și cu 15% față de 2017. Aceste tendințe vin pe fondul unei piețe interne subdimensionate, cauzate de gradul mic de digitalizare al administrației, respectiv a adoptării tehnologiei pe scară foarte mică în companiile românești, comparativ cu media Uniunii Europene.

În ceea ce priveștte productivitatea per angajat, aceasta se menține relativ constantă în ultimii ani, în ușoară creștere. O scădere vizibilă a acestui indicator a avut loc în perioada ianuarie 2018, cauzată de o mutare a contribuțiilor către angajat, în măsura în care companiile au absorbit acest const suplimentar.

Investițiile în domeniu, un alt indicator de referință pentru bunăstarea pieței, înregistrează o creștere medie de circa 20 milioane de euro pe an. Totuși, climatul de instabilitate politică generat de mutarea contribuțiilor a afectat și acest segment, determinând o depreciere a investițiilor de 10 milioane de euro în 2018. Totuși, estimările ANIS arată că acest indicator poate cunoaște o creștere constantă, în condițiile păstrării statusului legislativ actual.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.