Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ankara pregătește 30 de mitinguri în Germania: Planul pus la cale de turci

merkel erdogan

Ankara a informat Berlinul despre intenţia de a organiza aproximativ 30 de întruniri pro-Erdogan suplimentare în Germania, în pofida anulării recente a mai multor adunări de campanie în favoarea referendumului constituţional din Turcia de pe 16 aprilie, a indicat joi ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, transmite AFP.

'Ceea ce aşteptăm din partea Germaniei este să rezolve problema. Avem intenţia de a organiza în jur de 30 de adunări. Am informat autorităţile germane despre acest lucru', a declarat Cavusoglu, citat de postul de ştiri CNN-Türk, scrie agerpres.ro.

Citește și: FOTO HOT Nicki Minaj și-a arătat sânii la un eveniment de modă la Paris

Preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan a comparat duminică anulările de mitinguri cu 'practici naziste', provocând consternarea guvernului german şi a Uniunii Europene.

Referindu-se joi la această comparaţie, Cavusoglu a estimat că "germanii sunt blocaţi asupra termenului 'nazist'. Noi nu spunem că guvernul actual este nazist. Însă, fie că vrem sau nu, practicile sale ne amintesc de acea epocă".

Citește și: Jocul lui Ponta cu Dragnea. Ce a vrut sa-i transmita Tariceanu lui Iohannis

În schimb, Cavusoglu nu a formulat nicio nuanţă în privinţa liderului extremei dreapta olandeze, Geert Wilders, care şi-a declarat opoziţia faţă de venirea unor responsabili turci în Olanda.

'(În privinţa a) ceea ce face Wilders împotriva străinilor din Olanda, care e diferenţa faţă de nazişti? El însuşi este un nazist!', a afirmat ministrul turc. ''Voi merge în Olanda, niciun obstacol nu ne poate opri (...) Nu vom ceda în faţa unor fascişti şi rasişti ca Wilders', a continuat el, citat de Reuters.

Citește și: REVOLUȚIE în medicină: A fost creat primul embrion artificial din celule stem

Cavusoglu a afirmat totuşi că şi-ar putea amâna deplasarea pentru o dată după alegerile legislative din Olanda, care vor avea loc pe 15 martie.

Potrivit agenţiei DPA, Mehmet Hadimi Yakupoglu, membru al comisiei electorale din partea Partidului Republican al Poporului (CHP), a confirmat că formaţiunea lui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a introdus în 2008 o prevedere în legea electorală - articolul 94/A - care interzice în mod explicit desfăşurarea de campanii în străinătate sau la misiunile diplomatice.

Citește și: STUDIU Migrena poate fi tratată cu…ȘOCURI ELECTRICE

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a monitorizat cele mai recente alegeri parlamentare din Turcia, în noiembrie 2015, a notat că este 'interzisă prin lege' desfăşurarea de campanii în afara ţării şi că nerespectarea prevederii constituie o 'încălcare administrativă'.

Potrivit OSCE, prevederea a fost încălcată de trei partide, printre care AKP şi CHP, iar o patra formaţiune a înaintat o plângere comisiei electorale, plângerea fiind însă respinsă, fără un motiv clar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.