Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANM: Cum va fi vremea în perioada 3-16 noiembrie

Vremea prognozata în urmatoarele doua saptamâni se anunta deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului, cu temperaturi pe timpul zilei ce vor atinge chiar si 19 grade Celsius în unele regiuni, în timp ce probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai mare dupa 8-9 noiembrie si, în special, în zonele depresionare, releva estimarile Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, valabile pentru intervalul 3-16 noiembrie 2014.

În Banat, pâna în data de 7 noiembrie, vremea se va încalzi de la o zi la alta, devenind deosebit de calda pentru prima decada a lunii noiembrie, astfel ca valorile maxime vor fi de 16-19 grade, iar cele minime vor ajunge la 8-10 grade, în medie. Pe parcursul celei de-a doua saptamâni de prognoza, temperatura aerului va fi în scadere usoara, însa valorile se vor mentine în general peste cele climatologic specifice, fiind de asteptat maxime diurne de 14-17 grade si minime de 5-8 grade, ca medie pe regiune. Începând din data de 8 noiembrie creste probabilitatea pentru ploi slabe, locale.
În Crisana, în prima saptamâna a intervalului de prognoza, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori în crestere de la o zi alta, iar vremea va deveni deosebit de calda pentru aceasta perioada din an; maximele vor fi în medie de 16-19 grade, iar minimele nocturne de 5-9 grade. Ulterior, desi vor marca o scadere treptata, temperaturile se vor mentine mai ridicate decât cele înregistrate în mod obisnuit în a doua decada a lunii noiembrie, cu valori diurne de 13-17 grade si minime nocturne de 6-8 grade, medie regionala. Dupa data de 8 noiembrie va creste probabilitatea pentru ploi slabe, cu caracter local.
Pentru regiunea Transilvaniei, intervalul de prognoza va debuta cu o vreme apropiata de normalul termic al perioadei, dupa care, în a doua parte a saptamânii, vremea va deveni mult mai calda decât ar fi normal la aceasta data, cu precadere în zonele mai înalte de relief, astfel ca, în medie pe regiune, vor fi maxime de 15-17 grade si minime între doua si 5 grade. Desi a doua saptamâna a intervalului de referinta va aduce o scadere usoara si treptata a temperaturii aerului, valorile vor fi în continuare mai ridicate decât mediile climatologice specifice în prima jumatate a lunii noiembrie, cu maxime de 10 la 14 grade si minime de pâna la 4 grade, media pe regiune. În a doua parte a intervalului de prognoza vor fi posibile ploi slabe, pe spatii restrânse.
În Maramures, pâna spre sfârsitul primei saptamâni de prognoza, vremea se va încalzi de la o zi la alta, devenind deosebit de calda pentru data din calendar. În medie, valorile maxime vor fi de 16-18 grade, iar cele minime între 3-6 grade, mai mici în primele nopti, cu precadere în zonele joase de relief. În partea a doua a intervalului, temperatura aerului va fi în scadere usoara, însa valorile se vor mentine peste cele climatologic specifice, fiind de asteptat maxime diurne de 12-15 grade si minime cuprinse între doua si 5 grade Celsius. În ultimele zile ale intervalului de referinta va creste probabilitatea pentru ploi slabe, pe areale restrânse.
În Moldova, primele doua zile vor fi caracterizate de o vreme relativ rece, cu valori medii de 8-11 grade, ziua, si între zero si doua grade, noaptea. Vremea se va încalzi, apoi, pâna spre sfârsitul saptamânii, cu precadere în zonele mai înalte de relief, astfel încât, pe regiune, se vor atinge valori diurne de 13-15 grade, în timp ce minimele vor fi 3-6 grade. În a doua parte a intervalului de referinta se estimeaza o scadere de temperatura, nesemnificativa însa, astfel ca temperaturile vor fi în marea lor majoritate peste mediile climatologice specifice, cu maxime de 10-12 grade si minime de 3-5 grade, în medie. Probabilitatea de ploaie se va mentine redusa pe tot parcursul intervalului de referinta.
În Dobrogea, pâna spre sfârsitul primei saptamâni de prognoza, vremea se va încalzi de la o zi la alta, devenind mai calda decât în mod obisnuit pentru data din calendar, media valorilor maxime fiind de 15-16 grade. Desi se estimeaza o scadere usoara si treptata a temperaturilor diurne în a doua saptamâna, acestea vor fi în continuare peste mediile climatologice specifice, respectiv între 12 si 14 grade, în medie. Minimele nocturne vor caracteriza o vreme relativ rece în primele nopti ale intervalului, apoi vor fi în crestere, mentinându-se relativ constante pâna spre sfârsitul celei de-a doua saptamâni, într-un ecart mediu de 4 la 8 grade. Dupa data de 8 noiembrie va creste probabilitatea pentru ploi locale, în general slabe.
În Muntenia, pâna spre sfârsitul primei saptamâni de prognoza, vremea se va încalzi de la o zi la alta, amiezele devenind mai calde decât ar fi normal pentru data din calendar, în special în zonele mai înalte de relief, astfel ca valorile maxime vor ajunge la o medie regionala de 14-17 grade. În partea a doua a intervalului, temperaturile diurne se vor mentine relativ constante, usor peste mediile climatologice ale perioadei, la valori de 12-14 grade. În privinta valorilor minime, acestea vor caracteriza o vreme relativ rece în primele nopti, când vor fi între un grad si 3 grade, apoi se vor mentine într-un ecart mediu pe regiune de 3 si 6 grade. Dupa data de 8 noiembrie, va creste probabilitatea de aparitie a ploilor slabe, cu caracter local.
Pentru zona Olteniei, vremea va fi relativ rece la debutul intervalului, cu precadere în zonele joase de relief. Temperaturile vor creste treptat, ulterior, pâna la o medie de 14-17 grade, valori mai ridicate decât cele climatologic specifice, în special în zonele deluroase, urmând a se mentine relativ constante pe parcursul celei de-a doua saptamâni, cu un ecart mediu de 11-14 grade. Tendinta de încalzire se va concretiza si prin minime nocturne în crestere, de la o medie regionala de la un grad la 4 grade în primele nopti la valori de 4-7 grade. Probabilitatea pentru ploi slabe, locale va creste dupa data de 8 noiembrie.
La munte, regimul termic diurn se va situa în mare parte a intervalului de prognoza peste cel climatologic normal, în special în jurul datei de 7 noiembrie, când va caracteriza o vreme deosebit de calda. Astfel, valorile diurne se vor situa într-un ecart mediu de 8 la 14 grade. Minimele nocturne, relativ scazute în primele nopti, vor avea aceeasi tendinta de crestere, urmând a se situa peste mediile multianuale ale datei, în medie între doua si 4 grade, iar probabilitatea pentru precipitatii locale, slabe, mai ales sub forma de ploaie, va creste dupa data de 9 noiembrie.
Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.