Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANM: Vremea de Craciun si Revelion. Cand si unde revin frigul si ninsorile

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a starii vremii in perioada de sarbatori. ANM anunta o vreme in general frumoasa si mai calda decat de obicei de Craciun, insa precipitatiile si frigul se vor intoarce in a doua parte a perioadei analizate - (22 decembrie -4 ianuarie).

Banat

In primele zile ale intervalului temperatura aerului va creste treptat, spre valori medii de 10 grade ziua si 1...2 grade noaptea - pe 23 si 24 decembrie, cand vremea va deveni deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului. In intervalul 25 - 28 decembrie va avea loc un proces de racire, iar maximele diurne nu vor mai depasi, in medie, 1 grad Celsius, in timp ce minimele nocturne vor scadea spre -5 grade, la sfirsitul primei saptamani de prognoza. In a doua saptamana, regimul termic nu va avea variatii importante, fiind caracterizat de medii regionale ale maximelor diurne intre 1 si 4 grade si ale minimelor nocturne intre -4 si -1 grad.

Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in jurul datei de 26 decembrie, cand va ploua, dar si in intervalul 29 decembrie - 3 ianuarie, cand vor fi si lapovite sau ninsori, mai ales in cursul noptilor.

Crisana

La inceputul intervalului de prognoza vremea va fi calda pentru aceasta data calendaristica, regimul termic diurn fiind caracterizat prin valori medii de 8...9 grade pe 23 si 24 decembrie, pentru ca apoi sa marcheze o scadere accentuata, pina la valori de aproximativ 0 grade Celsius pe 27 decembrie. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, fiind in scadere de la aproximativ 2 grade la inceputul intervalului, pana la -5 grade pe 28 decembrie.

In a doua saptamana de prognoza temperaturile maxime vor fi cuprinse, in medie, intre 0 si 3 grade, iar cele minime intre -4 si -2 grade, vremea devenind normala din punct de vedere termic.

In jurul datei de 26 decembrie local vor fi precipitatii predominant sub forma de ploaie, iar intre 29 decembrie si 4 ianuarie vor fi mai ales lapovite si ninsori, moderate cantitativ.

Transilvania

Vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit in ultima decada a lunii decembrie in primele zile, cu valori medii regionale ale temperaturilor maxime de 7...8 grade pe 23 si 24 decembrie, cand minimele nocturne vor fi de -1...0 grade. Apoi vremea se va raci, spre medii ale maximelor de -2...-1 grad si ale minimelor de -10...-9 grade, pe 27 ¬ 28 decembrie. In a doua saptamana variatiile temperaturii aerului vor fi nesemnificative, maximele diurne urmand a se situa, in medie, intre -2 si 2 grade, iar minimele nocturne intre -8 si -4 grade, valori ce vor caracteriza un regim termic normal pentru aceasta perioada a anului.

In jurul datelor de 22 si 26 decembrie vor fi precipitatii mixte, in general slabe cantitativ, iar intre 29 decembrie si 4 ianuarie vor fi predominant ninsori, pe arii extinse.

Maramures

La inceputul intervalului vremea va fi calda, cu temperaturi maxime de pana la 7 grade si minime de aproximativ 1 grad, in medie pe regiune. Intre 25 si 28 decembrie valorile termice vor scadea accentuat, iar la sfarsitul primei saptamani de prognoza vor fi valori medii diurne de -2...-1 grad si nocturne de -8 grade. In a doua saptamana vremea va fi normala din punct de vedere termic, cu usoare variatii termice in limite apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv temperaturi diurne situate intre -2 si 2 grade si nocturne intre -6 si -3 grade.

Vor fi precipitatii pe arii relativ extinse aproape zilnic, pe tot parcursul intervalului de prognoza, predominant sub forma de ploaie la inceput, iar dupa 29 decembrie mai ales sub forma de ninsoare.

Moldova

In primele zile ale perioadei de prognoza temperaturile vor fi in cresere treptata, caracterizand o vreme deosebit de calda pentru ultima decada a lunii decembrie, cu valori medii ale maximelor diurne de pana la 11 grade si ale minimelor nocturne de 3...4 grade. Intre 25 si 28 decembrie regimul termic va marca o scadere accentuata, de aproximativ 10 grade, astfel incat la sfarsitul primei saptamani de prognoza vor fi temperaturi maxime de 0 grade si minime de -7 grade, in medie. Intre 29 decembrie si 4 ianuarie nu vor fi oscilatii semnificative ale temperaturii aerului, care va avea valori diurne situate intre 0 si 3 grade si valori nocturne de -5...-4 grade Celsius, apropiate de normele climatologice ale perioadei.

Probabilitatea pentru precipitatii locale, predominant ninsori, va fi ridicata intre 29 decembrie si 4 ianuarie, iar in celelalte zile ale intervalului de prognoza numai izolat si trecator vor fi ploi slabe sau lapovita, mai ales pe 22 si 26 decembrie.

Dobrogea

Vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada din an in primele zile ale intervalului de prognoza, iar pe 24 decembrie vor fi medii regionale ale temperaturilor maxime de 12...13 grade si ale celor minime de 4...5 grade. Ulterior, va avea loc un proces de racire care va determina scaderea cu aproximativ 10 grade a regimului termic, astfel incat pe 28 decembrie vor fi temperaturi maxime de 2 grade si minime de -4...-3 grade. A doua saptamana va fi caracterizata de un regim termic mai constant, concretizat prin valori medii diurne cuprinse intre 3 si 6 grade, in timp ce minimele nocturne se vor situa in jurul valorii de 0 grade Celsius.

In prima parte a intervalului probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi foarte redusa, dar dupa data de 27 decembrie acestea vor fi prezente pe arii extinse, predominat sub forma de ploaie.

Muntenia

In primele zile ale prognozei vremea va fi deosebit de calda, cu temperaturi diurne ce vor atinge, in medie pe regiune, 13 grade Celsius si valori nocturne de aproximativ 3 grade Celsius. Incepand din 25 decembrie va avea loc un proces de racire a vremii de la o zi la alta, astfel incat pe 28 decembrie vor fi maxime diurne de aproximativ 1 grad si minime nocturne de -5 grade. In a doua saptamana de prognoza regimul tremic nu va avea variatii importante, valorile de temperatura urmand a avea usoare oscilatii in jurul mediilor multianuale ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de 2...4 grade si ale minimelor de -4...-2 grade.

In primele zile ale intervalului de prognoza nu vor fi precipitatii, insa dupa data de 27 decembrie aproape zilnic se vor semnala precipitatii mixte la nivel local, in general slabe cantitativ.

Oltenia

La inceputul intervalului valorile termice vor fi cu mult peste normele climatologice ale perioadei, cu temperaturi diurne ce vor atinge 12....13 grade pe 24 decembrie, cand minimele nocturne vor fi de 1 grad, in medie regionala. Dupa aceasta data vremea se va raci accentuat, iar pe 28 decembrie nu se vor mai depasi temperaturi medii de 0 grade ziua si -5 grade noaptea. In intervalul 29 decembrie - 4 ianuarie, regimul termic nu va avea variatii importante, mentinandu-se apropiat de cel normal pentru perioada din an, cu medii ale valorilor maxime intre 1 si 3 grade si ale celor minime intre -4 si -2 grade.

In primele zile ale prognozei nu va ploua, insa probabilitatea pentru precipitatii mixte pe arii mai extinse si, posibil, moderate cantitativ, va creste incepand cu data de 26 decembrie.

La munte

Temperatura aerului va fi in crestere in primele zile ale intervalului, astfel incat pe 24 decembrie maximele diurne vor atinge, in medie, 4 grade Celsius, iar minimele nocturne vor fi de -3...-2 grade. Ullterior, pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza, vremea se va raci de la o zi la alta, iar mediile termice vor scadea spre -8 grade ziua si -12 grade noaptea. La inceputul celei de a doua saptamani temperatura aerului va marca o crestere, dupa care se va mentine relativ constanta pana la sfarsitul intervalului, cu valori apropiate de normele perioadei, respectiv maxime diurne intre -4 si -2 grade si minime nocturne situate in general intre -9 si -7 grade.

Probabilitatea pentru precipitatii pe arii extinse si moderate cantitativ va creste dupa data de 25 decembrie, cand vor predomina ninsorile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.