Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anna Politkovskaia, comemorată la Moscova. O grădină a fost inaugurată în memoria jurnalistei

kremlin

Mai mulţi jurnalişti ruşi şi ambasadori străini au participat vineri la Moscova la inaugurarea unei mici grădini în memoria jurnalistei Anna Politkovskaia, cunoscută pentru criticile aduse regimului de la Kremlin şi asasinată în 2006, informează AFP, preluată de agerpres.

Au fost plantate flori pe o porţiune de pământ din faţa sediului Novaia Gazeta, publicaţia la care scria jurnalista, în prezenţa mamei sale şi a fiului acesteia, relatează un jurnalist AFP.

''Este un lucru foarte bun. Mama iubea casa de la ţară, unde se ocupa de flori. Îi plăcea să grădinărească'', a declarat fiul jurnalistei, Ilia Politkovski.

''Astăzi nu inaugurăm un memorial monumental din granit şi bronz, ci o porţiune de pământ care va folosi memoriei colective'', a spus Dmitri Muratov, fost redactor şef la Novaia Gazeta, subliniind că Anna Politkovskaia ''iubea să muncească şi pământul, nu numai să facă anchete''.

Anna Politkovskaia, ale cărei articole criticau în special politica Kremlinului în Cecenia, a fost asasinată pe holul locuinţei sale din Moscova, la 7 octombrie 2006.

Cinci bărbaţi, dintre care patru ceceni, au fost găsiţi vinovaţi de moartea jurnalistei şi condamnaţi la ani grei de închisoare, dar cel care a comandat asasinatul nu a fost identificat de justiţie până acum.

Unul dintre bărbaţii găsiţi vinovaţi, cel care a organizat asasinatul, a decedat în închisoare în iunie 2017 din cauza unei boli hepatice.

''Este o reamintire a importanţei libertăţii presei, a libertăţii de exprimare, a necesităţii ca jurnaliştii să-şi poată face munca fără să se teamă că vor fi persecutaţi sau, mai rău, să-şi piardă viaţa'', a declarat, cu ocazia inaugurării memorialului, Peter Tesch, ambasadorul Australiei în Franţa.

Rusia se află pe poziţia a 148-a în clasamentul mondial al libertăţii presei realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), în urma unor state precum Mexic, Zimbabwe sau Algeria.

Numeroşi jurnalişti au fost agresaţi, răniţi sau asasinaţi în ultimii ani pe teritoriul Rusiei, anchetele poliţiei finalizându-se foarte rar cu arestări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.