Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anrahie într-un stat din nord-estul Nigeriei: sute de locuitori au jefuit magazine şi depozite publice

O interdicţie totală de circulaţie a fost impusă duminică într-un stat din nord-estul Nigeriei, unde sute de locuitori au jefuit magazine şi depozite publice în care erau stocate alimente, au anunţat autorităţile din Adamawa, notează AFP, citat de Agerpres.

Adolescenţi locuind în stradă au început jafurile, dar li s-au alăturat rapid sute de locuitori care au pătruns în aceste locuri în care se aflau depozitate alimente, în special cerealele, înainte de a le lua.

"Guvernatorul statului Adamawa, Ahmadu Umaru Fintiri, a decretat o interdicţie de circulaţie de 24 de ore (...) cu efect imediat", a declarat duminică purtătorul său de cuvânt, Humwashi Wonosikou. "Cu impunerea interdicţiei de circulaţie, nu va exista nicio mişcare la nivelul statului", a adăugat el.

Poliţia locală a informat, de asemenea, că echipe de securitate au fost trimise pe teren pentru a impune interdicţia de circulaţie şi a preveni viitoare jafuri.

Nigeria, cea mai populată ţară din Africa şi cea mai mare economie a continentului, se confruntă din 2016 cu o gravă criză economică, accentuată de pandemia de coronavirus, apoi de ofensiva rusă în Ucraina.

Aproape jumătate din cei 215 milioane de locuitori ai săi trăiesc în sărăcie extremă (cu mai puţin de 2 dolari pe zi) în ciuda rezervelor sale uriaşe de petrol.

În ultimele două luni, sărăcia s-a agravat în ţară, în contextul în care noul preşedinte Bola Tinubu a luat o serie de măsuri economice vizând să relanseze investiţiile pe termen lung, dar cu efecte grave asupra portofelelor casnice.

Luna trecută, preşedintele a eliminat în special subvenţiile pentru carburanţi, mărind de patru ori preţurile la benzină, ceea ce a dus la creşterea preţului produselor alimentare.

La mijlocul lui iulie, el a anunţat o "stare de urgenţă privind securitatea alimentară", promiţând investiţii masive în agricultură şi transferuri de bani către cei mai săraci.

La începutul acestui an, ONU a prezis că peste 25 de milioane de nigerieni vor fi expuşi unui "risc ridicat" de insecuritate alimentară în 2023, fără a lua în calcul inflaţia recentă.

Nord-estul Nigeriei este afectat în special de insecuritatea alimentară, deoarece un conflict de 14 ani între armată şi grupuri jihadiste a strămutat milioane de persoane acolo şi a alungat fermierii de pe pământul lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.