Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în prezent în 237 de localități din 24 de județe

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Pesta porcină africană evoluează în prezent în 237 de localități din 24 de județe, cu un număr de 626 de focare, cu 44 mai puține în comparație cu ultima actualizare, anunță marți Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat, anunță MEDIAFAX.

Din focare, 12 evoluează în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A. Numărul focarelor active a scăzut cu 44 de la precedenta actualizare. În alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 543.621 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.447 de cazuri la mistreți.

În total au fost stinse 2.257 de focare în perioada menționată. Cele mai multe focare active sunt în județul Teleorman, respectiv 195 în gospodării ale populației și 537 de cazuri la mistreți. Județul Giurgiu este pe locul al doilea.

Vezi si: Marcel Vela și Raed Arafat s-au certat în videoconferința MAI: 'Ce-ați făcut în 20 de ani?' .

Până la data de marți, 31 decembrie 2019, au fost despăgubiți 14.507 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 403.270.160 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

"Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", menționează ANSVSA în comunicat.

ANSVSA mai precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.