Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anthony Blinken se va deplasa în Vietnam şi Japonia pe fondul tensiunilor cu China

playtech.ro
Antony Blinken

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se va deplasa la sfârşitul acestei săptămâni în Vietnam, într-un demers de consolidare a relaţiilor cu această ţară comunistă, dar şi în Japonia, pe fondul tensiunilor cu China legate de Taiwan, a anunţat luni Departamentul de Stat, potrivit AFP.

Blinken va face o escală la Hanoi în drum spre reuniunea miniştrilor de externe din G7 (Grupul celor şapte ţări puternic industrializate - SUA, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Germania) la Karuizawa, în Japonia, preconizată pentru 16-18 aprilie, potrivit unui comunicat.

În capitala vietnameză, el va aborda "viziunea noastră comună a unei regiuni indo-pacifice care să fie prosperă, paşnică şi rezilientă", a precizat Departamentul de Stat.

Relaţiile dintre SUA şi Vietnam s-au consolidat în ultimii ani, inclusiv în domeniul apărării, cele două ţări reconciliindu-se în mare măsură în pofida stigmatelor războiului.

Va fi prima vizită a secretarului de stat american în Vietnam de la preluarea funcţiei în urmă cu doi ani, dar vicepreşedinta Kamala Harris a efectuat deja o vizită la Hanoi.

Această vizită în Asia survine pe fondul tensiunilor cu China în legătură cu Taiwan.

Armata chineză a afirmat luni că şi-a "încheiat cu succes" manevrele militare care au vizat o simulare - timp de trei zile - de încercuire a insulei autonome Taiwan, pe care Beijingul o revendică drept una din provinciile sale, ca represalii la o escală de săptămâna trecută a preşedintei taiwaneze în SUA.

De altfel, Blinken şi ministrul american al apărării, Lloyd Austin, urmează să se întâlnească marţi la Washington cu omologii lor filipinezi.

Filipinele şi SUA au semnat recent un acord ce prevede accesul SUA la patru noi baze militare, ceea ce a provocat furia Beijingului.

Blinken va pleca la Hanoi din Irlanda, unde îl va însoţi pe preşedintele Joe Biden, care va efectua o vizită în această ţară şi în Regatul Unit între 11 şi 14 aprilie, cu o etapă în Irlanda de Nord cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la acordul de pace, prin care s-a pus capăt celor trei decenii de violenţe soldate cu 3.500 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.