Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antibioticele se vând mai ceva ca pâine caldă în România: Prezintă riscuri imense pentru sănătate

MedicHub
Antibiotice

Unul din patru români a beneficiat, în 2022, de un antibiotic decontat, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu.

"Aveţi idee care este consumul de antibiotice pe reţete decontate şi prescrise pentru asiguraţi? (...) 4,2 milioane de români. (...) Unul din patru români care au consumat un antibiotic rambursat. Mai sunt reţetele simple şi mai sunt cele din farmaciile cu circuit închis din spitale. Suplimentar, vorbim despre toate acele antibiotice existente, dar care nu fac parte dintr-un program de decontare", a spus Andrei Baciu, marţi, la conferinţa "Împreună pentru prevenirea şi combaterea rezistenţei la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele şi răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică".

El a arătat că în sezonul rece creşte consumul de antibiotice, iar România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene.

Preşedintele CNAS a subliniat importanţa activităţilor de comunicare pe tema utilizării antibioticelor.

"Este esenţial să sporim, în primul rând, ori de câte ori se poate, astfel de acţiuni, care sporesc nivelul de cunoştinţe şi înţelegere al oamenilor, indiferent de postura în care se află, cu privire la un lucru care pare relativ simplu şi lipsit de risc. Ce mare lucru să iei un antibiotic? Complet fals şi cred că este datoria noastră, a tuturor, să insistăm cât de mult se poate pe acest lucru", a afirmat preşedintele CNAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.