Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anticorpi detectaţi la 26% dintre persoanele testate într-un liceu din Franţa, considerat focar al epidemiei

alba24.ro
elevi liceu

Un studiu epidemiologic realizat într-un liceu din oraşul Crepy-en-Valois din departamentul Oise, situat la nord de Paris şi considerat un focar al epidemiei de COVID-19 din Franţa, a dezvăluit că 26% dintre profesori, elevi şi familiile lor au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 şi posedă anticorpi împotriva noului coronavirus, informează AFP.

Acest procent este insuficient pentru a justifica măsurile de relaxare, potrivit cercetătorilor de la Institutul Pasteur din Paris, aflaţi la originea studiului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Suedia dă Marea Lovitură în criza CORONAVIRUSULUI: au mers contra curentului și au câștigat

În total, 41% dintre liceenii, profesorii şi personalul auxiliar care lucrează în acest liceu au fost infectaţi cu noul coronavirus în timpul epidemiei de februarie-martie, potrivit noului studiu ce a fost publicat joi şi realizat cu ajutorul unor teste de detectare a anticorpilor.

Însă doar 11% dintre rudele liceenilor (părinţi, fraţi şi surori) aveau anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

Aceste procente sunt departe de pragurile de 60% sau 70% sperate să fie atinse în rândul populaţiei generale pentru a se obţine o imunitate de grup suficient de mare pentru a stopa epidemia, sub rezerva ca anticorpii detectaţi să fie cu adevărat protectori împotriva noului coronavirus şi ca această imunitate să dureze cel puţin câteva luni.

Citește și: Marcel Vela, vești uriașe pentru oamenii care au peste 65 de ani: Veți beneficia de condiții mai bune

Rezultatele noului studiu sugerează astfel că imunitatea colectivă nu va fi dobândită prea repede.

Profesorul Arnaud Fontanet, coordonatorul studiului şi directorul departamentului de Epidemiologie a maladiilor emergente din cadrul Institutului Pasteur din Paris, a constatat totuşi anumite "efecte pozitive ale izolării asupra încetinirii epidemiei", întrucât vacanţele şcolare din februarie şi izolarea populaţiei din acest departament francez, decretată la 1 martie, "au determinat o scădere puternică a circulaţiei virusului în săptămânile care au urmat".

Studiul, publicat online pe site-ul MedRxiv, a fost realizat între 30 martie şi 3 aprilie în acest liceu asociat cu unul dintre primele focare de infectare apărute în Franţa.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe: cum se celebrează și ce este intezis în această zi

Cercetătorii francezi au testat 661 de persoane - liceeni, profesori, personal auxiliar, dar şi părinţi, fraţi şi surori ai elevilor. În total, 171 de persoane (25,9%) au avut rezultate pozitive la testele serologice efectuate cu ajutorul unor prelevări sangvine.

5,3% din persoanele infectate au fost spitalizate (vârsta lor medie fiind de 49 de ani, în comparaţie cu vârsta medie de 18 ani a persoanelor nespitalizate) şi nu a fost înregistrat niciun deces.

Printre simptome, autorii studiului au confirmat că infectarea cu noul coronavirus a fost detectată la 84,7% şi la 88,1% dintre persoanele care şi-au pierdut temporar simţul olfactiv respectiv simţul gustativ.

Citește și: Noi `SUCCESURI` în Relansarea economiei: Platforma IMM Invest nu funcţionează nici după şapte zile de la lansare

Cel puţin 17% din persoanele infectate nu au prezentat simptome.

Infecţia i-a afectat mai puţin pe fumători (7,2%) decât pe nefumători (28%), potrivit acestui studiu, ce a confirmat astfel constatări precedente ale unor procente mai scăzute ale fumătorilor în rândul pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19. Însă "fumătorii, în caz de infectare, riscă să sufere mai multe complicaţii medicale din cauza COVID-19", a avertizat profesorul Fontanet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.