Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antidotul miraculos din Evul Mediu - Oamenii de știință polonezi au recreat un medicament străvechi

teriac

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Wroclaw, Polonia, au fost primii din lume care au recreat în mod sigur faimosul medicament al trecutului - teriac (theriac).

Teriacul, format din 71 de substanțe diferite, a fost apreciat în Europa până în secolul al XVIII-lea ca un antidot miraculos cu efecte medicinale versatile. A fost folosit în timpul epidemiei de ciumă: se credea că luarea acestui medicament scump salva de o boală fatală, notează Rador Radio România, citând Euro Pulse.

Acest medicament a fost fabricat numai de farmaciști cu autorizaţie specială. Cel mai apreciat a fost teriacul venețian, dar mai târziu, medicamentul a fost produs şi în Polonia.

Recrearea acestuia s-a bazat pe o rețetă din 1630 care a aparținut unui farmacist din Toruń. Principala dificultate pentru oamenii de știință a fost căutarea ingredientelor. De exemplu, componenta cheie a teriacului este corpul viperei. În timpul experimentului, niciun șarpe nu a avut de suferit: cercetătorii au folosit doar acele vipere care au murit în condiții naturale. Alte elemente necesare au fost colectate cu ajutorul comunității internaționale.

Era doar placebo?

Oamenii de știință au decis să analizeze compoziția finită. S-a dovedit că posibila eficacitate a teriacului s-a bazat în principal pe efectul placebo. Substanțele benefice conținute în teriac erau în concentrații prea mici pentru a avea vreun efect.

În viitor, cercetătorii intenționează să efectueze analize suplimentare pentru a oferi un răspuns precis despre proprietățile terapeutice ale medicamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.