Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antonescu: Ponta se află într-o situație penibilă. Asta e drama lui

ponta_crin

Crin Antonescu a declarat că nu e de acord cu afirmațiile premierului Victor Ponta, care a spus astăzi că plătește împreună cu el prețul pentru „îndrăzneala” de a încerca să-l suspende în 29 iulie 2012 pe Traian Băsescu.

„În ce mă privește, eu nu am invocat niciodată atunci când am renunțat la conducerea PNL faptul că aș plăti vreun alt preț decât acela că partidul pe care l-am condus nu a reușit să atingă un anumit scor, să dovedească o anumită forță, cu care să continue un proiect politic. Pentru că eram liderul acestui partid, am asumat, fie și singur, consecințele”, a spus Crin Antonescu, fost copreședinte USL, la Digi24.

„Domnul Ponta nu știu la ce preț se referă și nu pot vorbi în numele domniei sale”, a subliniat el.

Despre referendumul de acum trei ani, Crin Antonescu a spus că poartă „amintirea unui act politic pe care l-am parcurs cu bună credință și cu maximă corectitudine democratică, dar mai ales amintirea dureroasă a unui moment politic din istoria României în care ceea ce este esențial într-o democrație - voința exprimată democratic a oamenilor - fost anulată, ignorată”.

„E o amintire amestecată, dar prevalează din punctul meu de vedere această părere de rău”, a subliniat el.

Întrebat dacă a fost un moment incorect pentru români, Crin Antonescu a răspuns că da și a continuat că „se corectează greu, pe o durată destul de lungă și în primul rând încercând să așezăm adevărul despre aceste lucruri”.

„În fond, ce e mai grav? E grav că probabil multora dintre cele opt milioane și jumătate de oameni care au votat – șapte milioane și jumătate care au votat într-un anumit sens – s-a generat sentimentul că votul lor nu contează, că marile decizii privitoare la soarta unei țări nu se iau de către ei. Acest lucru se repară dându-le sentimentul legat de ce se întâmplă pe scena publică, politică, că votul lor e decisiv. Nu cred că suntem neapărat foarte serios, sau că sunt liderii politici ai României de astăzi pentru că nu mă mai număr printre ei, angajați pe această cale. Dar calea, categoric, este aceasta”, a punctat Crin Antonescu.

Fostul lider PNL a spus că „în legătură cu ceea ce era esențial în această decizie, nicidecum” nu i s-a schimbat perspectiva asupra acelui moment după acești trei ani și a adăugat că suspendarea „legitimă și oportună a cuiva ca Traian Băsescu era necesară”. Totodată, el și-a exprimat speranța că cei care atunci nu erau de acord cu suspendarea președintelui să vadă „ce a însemnat regimul Băsescu și de ce această decizie era salutară”.

Crin Antonescu a spus că nu are resentimente față de Victor Ponta, dar că „n-am cum să nu mă despart, pentru că avem o problemă fundamentală. Eu pot să fiu de acord cu el, și chiar sunt, numai că nu sunt prim-ministrul României”.

În plus, Crin Antonescu l-a criticat pe Victor Ponta că nu există democrație în țara în care el este șef al Guvernului.

„Este o situație, și logică și politică, inacceptabilă ca un om aflat într-o asemenea funcție de conducere și de decizie într-un stat să spună că în statul acela nu există democrație și dreptate. Asta este drama și situația penibilă din punct de vedere politic a lui Victor Ponta. Ar trebuie de îndată ca în fiecare zi să facă câteva ceva pentru ca aceste lucruri să fie posibile. Dacă nu poate, e evident să părăsească această calitate”, a mai spus Crin Antonescu.

Fostul lider USL a spus că nu se putea ceva face altceva diferit în acel moment și nu consideră că are vreo vină, referitor la pasajul scris de Victor Ponta pe Facebook: „Crin Antonescu şi cu mine am fost atunci liderii acelui fenomen excepţional - avem meritul de a-l fi reprezentat şi vina de a nu fi dus la capăt voinţa oamenilor!”.

„Nu aveam cum forța, printr-o decizie a Parlamentului sau alt fel de decizie, peste decizia Curții Constituționale”, a adăugat el, referitor la faptul că CCR a invalidat referendumul.

Cu toate acestea, dacă este vorba de ce a urmat după referendum și anume ducerea la capăt a promisiunilor USL, el își asumă o parte din vină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.