Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antoneta Ioniță acuză că PSD continuă batjocura la adresa cadrelor medicale: gărzile nu sunt recunoscute ca vechime în muncă!

Demersul deputatului PNL Antoneta Ioniţă, prin care a încercat repararea unei inechităţi cu care se confruntă cadrele medicale, s-a izbit de rezistenţa majorităţii PSD-ALDE din Senatul României.

Cu un scor de 62 voturi, senatorii au respins modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în condiţiile în care gărzile efectuate de medici nu sunt recunoscute ca vechime în muncă şi nu sunt luate în calculul pensiei, deşi aceştia plătesc contribuţii la asigurările sociale. Modificarea legii ar fi presupus ca medicii care efectuează gărzi să beneficieze, la cerere, şi de posibilitatea de a se pensiona înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporţional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, femeile şi de 60 de ani, bărbaţii.

”Ceea ce s-a întâmplat ieri în Senat este încă o dovadă a dispreţului pe care actuala guvernare PSD-ALDE îl arată faţă de medici. Trăim într-o ţară în care ne plângem că ne confruntăm cu o criză acută de cadre medicale, pentru că acestea preferă să plece în străinătate decât să muncească în România, dar nu le recunoaştem vechimea în muncă. Și cine decide asta? Nişte oameni care sunt foarte grijulii cu fiecare leu pe care îl încasează de la Parlament. Oare doamnele şi domnii senatori, care au votat împotriva recunoaşterii orelor de gardă ca vechime în muncă, cum ar reacţiona dacă ar veni în Parlament să lucreze sâmbăta, duminica sau pe timpul nopţii, iar activitatea lor să nu fie considerată vechime în muncă?”, declară deputatul PNL Antoneta Ioniţă.

Parlamentarul spune că propunerea legislativă a fost avizată favorabil de mai multe comisii parlamentare, dar a primit raport negativ de la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat. ”A fost o bătălie, scorul a fost foarte strâns, dar războiul continuă şi sper că vom găsi mai multă înţelegere la colegii din Camera Deputaţilor, care să fie conştienţi că, potrivit calculelor realizate de asociaţiile profesionale, un medic care efectuează, în medie, patru gărzi pe lună, acumulează peste 2000 de gărzi în decursul activităţii, ceea ce echivalează cu 4.000 de zile lucrătoare, adică aproximativ 15 ani de muncă, neluaţi în calculul pensiei”, explică Antoneta Ioniţă, care atrage atenţia că stresul, munca până la epuizare au provocat moartea a 58 de medici români, chiar în timpul gărzilor. În plus, sindromul de epuizare poate duce la diagnostice greşite şi la scăderea calităţii actului medical, cu efecte negative asupra pacienţilor. Posibilitatea pensionării anticipate, la cerere, ar reduce aceste riscuri şi, în plus, ar permite tinerilor medici să aibă acces în sistemul medical public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.