Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antonio Guterres avertizează cu privire la o catastrofă umanitară în Afganistan

ONU
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU Antonio Guterres avertizează cu privire la o ”catastrofă umanitară” în Afganistan şi cere fonduri pentru această ţară după plecarea forţelor americane, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”O catastrofă umanitară se profilează”, a subliniat el, citat într-un comunicat, marţi, evocând ”agravarea crizei umanitare şi economice” şi ”ameninţarea unei prăbuşiri totale a serviciilor de bază”.

Antonio Guterres îndeamnă totodată statele membre ONU ”să furnizeze o finanţare adecvată, suplă şi completă” populaţiei afgane, care se află, în opinia sa, ”în ceasul său cel mai sumbru” din perspectiva nevoilor vitale.

”Îndemn să se contribuie la garantarea faptului ca lucrătorii umanitari să dispună de finanţare, de acces şi de garanţii juridice de care au nevoie pentru a rămâne şi a trimite” acest ajutor, subliniază el.

Şeful ONU subliniază că ”aproape jumătate din populaţia afgană - 18 milioane de persoane - are nevoie de un ajutor umanitar pentru a supravieţui”.

”Un afgan din trei nu ştie de unde va primi următoarea masă”, insistă Guterres, subliniind că peste jumătate dintre copiii în vârstă de până la cinci ani urmează să sufere de foame în 2022.

”Mai mult ca niciodată, copiii, femeile şi bărbaţii din Afganistan au nevoie de solidaritatea comuntăţii internaţionale”, insistă el.

Fără să-i citeze pe talibani, Guterres îndeamnă ”toate părţile să faciliteze un acces umanitar sigur şi fără oprelişti atât furniturilor vitale şi esenţiale, cât şi tuturor lucrătorilor umanitari - bărbaţi şi femei”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.