Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antonio Tajani discuta cu liderii grupurilor din PE despre situația Laurei Codruței Kovesi: Cum vrea să o salveze liderul PE

Antonio Tajani

Antonio Tajani va avea discuții cu liderii grupurilor politice din PE despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi. Președintele Parlamentului European a precizat, într-un mesaj pe Twitter, că instituția susține candidatura fostei șefe a DNA pentru funcția de procuror-șef european, potrivit agerpres.ro.

„Îngrijorat de informaţiile despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi. Parlamentul European încă susţine acest candidat pentru funcţie de procuror-şef european. Voi ridica această problemă la întâlnirea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor politice din PE”, a scris Antonio Tajani, vinerea trecută, pe Twitter.

Citește și: Răbufnire de ultimă oră a lui Rareș Bogdan! ‘Nu se poate!’

Critici legate măsura punerii sub control judiciar a Codruței Kovesi au fost și din partea altor eurodeputați. De exemplu, Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a exprimat preocupare în legătură cu procedurile care o vizează pe fostul procuror-șef al DNA, avertizând că ar putea cere o dezbatere în viitoarea legislatură a Parlamentului European.

Totodată, mai mulţi eurodeputaţi, printre care şi câţiva din conducerea Comisiei LIBE, Judith Sargentini şi Ana Gomes, au criticat, săptămâna trecută, prin mesaje pe Twitter, măsura controlului judiciar dispusă de Secţia de anchetare a magistraţilor în cazul Kovesi, candidat la şefia Parchetului UE.

Citește și: Răsturnare de situaţie în cazul bătrânei de 83 de ani concediate! Ecaterina Andronescu a reacționat în forță

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a spus că este crucial ca toţi candidaţii înscrişi pentru şefia Parchetului European, printre care se număr şi Laura Codruţa Kovesi, să fie trataţi corect şi să poată participa la toţi paşii procedurii de selecţie.

Oficialul european a adăugat că CE urmărește „cu mare îngrijorare” evoluțiile privind statul de drept în România, atrăgând atenția că țara noastră trebuie „să se reîntoarcă pe drumul reformei” în justiție.

Citește și: Klaus Iohannis, critică dură la adresa Guvernului PSD! Acuză un asalt fără precedent

În replică, eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a dat un mesaj liderul ALDE european, Guy Verhofstadt și liderului grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber, spunându-le acestora că s-a săturat de dublul lor standard și de faptul că „și permit să dea ordine sistemului de justiție din România”.

De asemenea, euroalesul ALDE Renate Weber a transmis, marți, o scrisoare către președintele Parlamentului European Antonio Tajani și colegilor europarlamentari în care le-a spus că nu mai pot fi acceptate dublul standard și limbaj ale liderilor europeni, atunci când vine vorba despre statul de drept.

Citește și: Atenție, fermieri! Petre Daea anunță victoria – A fost eliminată

Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE şi Consiliu, pe 4 şi 10 aprilie.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca, miercuri, 3 aprilie, contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.