Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antony Blinken a început la Jakarta primul său turneu în Asia de Sud-Est

Business Standard
Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a început luni primul său turneu în Asia de Sud-Est la Jakarta, capitala Indoneziei, unde urmează să susţină un discurs asupra politicii SUA pentru zona India-Pacific, aflată în centrul strategiei lor în faţa Chinei, informează AFP.

Sosit din Regatul Unit, unde a participat la o reuniune cu omologii săi din G7 consacrată în special tensiunilor cu Rusia, ministrul american vrea să repună accentul pe această regiune, menită să fie prioritatea politicii externe a preşedintelui Joe Biden, care nu încetează însă să fie acaparată şi de alte crize: cea cu Moscova, dar şi Afganistan sau Iran, potrivit Agerpres.

Luni după-amiaza, Antony Blinken va fi primit de preşedintele indonezian Joko Widodo, iar marţi el ar urma să susţină un discurs asupra "abordării SUA pentru (regiunea) India-Pacific".

Strategia guvernului american democrat nu diferă în mod fundamental de cea din timpul fostului preşedinte republican Donald Trump: de a insista ca această regiune, ameninţată, potrivit Washingtonului, de "intimidările" Beijingului, să rămână "liberă şi deschisă".

Administraţia Biden încearcă să pună mai mult accent pe forţa alianţelor sale, nu însă fără unele fricţiuni, după cum a arătat afacerea privind submarinele nucleare promise Australiei şi care a stârnit furia Franţei care a pierdut un contract uriaş cu Canberra.

În Indonezia, apoi în Malaezia şi în Thailanda, secretarul de stat american va aborda "întărirea infrastructurii regionale de securitate, ca răspuns la hărţuirea din partea Republicii Populare a Chinei în Marea Chinei de Sud", a declarat pentru jurnalişti adjunctul său pentru Asia-Pacific, Daniel Kritenbrink, înainte de plecare.

"Ne opunem tuturor acţiunilor Republicii Populare Chineze sau oricărui alt actor menite să destabilizeze regiunea", în contradicţie cu dreptul internaţional, a adăugat el, apărând "libertatea de navigare şi libertatea de survol".

Antony Blinken a ridicat ambiţia în creştere a Chinei pe scena mondială la statutul de "cea mai mare provocare geopolitică a secolului al XXI-lea" şi caută echilibrul potrivit între competiţie şi confruntare. Însă relaţiile sunt extrem de tensionate, în special, în ultimul timp, cu privire la soarta Taiwanului, americanii lăudând modelul democratic de aici, în timp ce Beijingul consideră insula una dintre provinciile sale, căreia îi cere să revină sub tutela sa.

În timpul vizitei sale în Asia de Sud-Est, secretarul de stat american urmează de asemenea să vorbească despre criza din Myanmar, generată de puciul militar din februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.