Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antony Blinken acuză Rusia că foloseşte alimentele drept 'armă' în Ucraina: Situaţia afectează milioane de oameni din întreaga lume

Business Standard
Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat, joi, Rusia că foloseşte alimentele drept ”armă” în războiul declanşat în Ucraina, ţinând ”ostatice” rezervele de hrană în porturile ucrainene, situaţie care afectează nu doar milioane de ucraineni, ci milioane de oameni din întreaga lume care se bazează pe exporturile Ucrainei, relatează Reuters, potrivit.

”Guvernul rus pare să creadă că folosirea alimentelor ca armă va realiza ceea ce nu a reuşit să facă invazia sa – să distrugă spiritul poporului ucrainean”, a afirmat Antony Blinken.

”Aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a altor milioane din întreaga lume este ţinută ostatică de armata rusă”, a mai spus Blinken.

”Decizia de a folosi alimentele drept armă aparţine Moscovei şi numai Moscovei”, a precizat secretarul de stat al SUA.

Antony Blinken a făcut apel la Rusia să nu mai blocheze porturile ucrainene, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

”Ca urmare a acţiunilor guvernului rus, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale stau nefolosite în silozurile ucrainene, pe măsură ce aprovizionarea globală cu alimente scade, preţurile cresc exponenţial”, situaţie care provoacă insecuritate alimentară, a mai menţionat el.

Războiul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor la cereale, uleiuri de gătit, combustibil şi îngrăşăminte la nivel mondial.

Rusia şi Ucraina asigură aproximativ o treime din aprovizionarea globală cu grâu. Ucraina este, de asemenea, un exportator important de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui şi ulei de rapiţă.

De asemenea, Rusia şi Belarus - care a susţinut Moscova în războiul său din Ucraina – asigură peste 40% din exporturile globale de potasiu, un nutrient pentru culturi.

Blinken a respins acuzaţiile Kremlinului potrivit cărora sancţiunile occidentale asupra Moscovei alimentează criza alimentară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.