Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antony Blinken: 'Descalificarea candidatei opoziției în Venezuela trimite un mesaj dăunător înaintea prezidențialelor'

playtech.ro
Antony Blinken

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a afirmat joi că Venezuela trimite un "mesaj dăunător" legat de alegeri odată cu descalificarea unei candidate a opoziţiei preşedintelui Nicolas Maduro înainte de prezidenţialele din 2024, notează AFP, citat de Agerpres.

"Descalificarea unui membru proeminent al opoziţiei care doreşte să participe la aceste alegeri transmite cu siguranţă un mesaj dăunător", a declarat Antony Blinken în cursul unei vizite în Guyana, ţară vecină cu Venezuela.

"Şi cred că este profund, profund regretabil", a adăugat el, subliniind că "sancţiunile (împotriva Venezuelei) sunt un mijloc pentru a ajunge la un scop şi acest scop este să ajutăm la îndeplinirea dorinţei poporului venezuelean de a restabili democraţia. Şi aşa cum am mai spus, începe cu alegeri libere şi corecte".

Una dintre favoritele opoziţiei la prezidenţialele din 2024, Maria Corina Machado, a primit interdicţia de a ocupa orice funcţie publică, ceea ce o împiedică să candideze, potrivit unui document publicat săptămâna trecută de către Controlorul general al Venezuelei, un organism care supraveghează conturile publice.

Machado, în vârstă de 55 de ani, conducea în unele sondaje privind primarele opoziţiei din 22 octombrie, care doreşte să treacă peste aceste decizii de ineligibilitate luate de organe de stat aflate în mâinile puterii actuale.

Ceilalţi trei principali candidaţi ai opoziţiei la aceste primare Henrique Capriles, candidat deja de două ori, Juan Guaido, fostul "preşedinte interimar", sau Freddy Superlano, care l-a învins pe candidatul puterii la regionalele din 2021 în statul Barinas (vest), au fost deja declaraţi ineligibili.

Opoziţia a anunţat în mai multe rânduri că va continua procesul primarelor cu aceşti candidaţi ineligibili, în speranţa că va putea ridica aceste condamnări înainte de prezidenţialele din 2024, a căror dată rămâne de stabilit. A fost unul dintre punctele principale ale negocierilor dintre putere şi opoziţie, care sunt în punct mort de luni de zile.

Washingtonul şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a relaxa sancţiunile financiare dacă se înregistrează progrese între Maduro şi opoziţie în perspectiva alegerilor de anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.