Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anul 2016, un an negru pentru climă (raport)

incalzirea globala

Creşterea temperaturilor, a nivelului oceanului global şi a volumului emisiilor de gaze cu efect de seră au atins niveluri fără precedent în cursul anului 2016, încă un an negru pentru climă, conform unui studiu internaţional de referinţă dat publicităţii joi, transmite AFP preluat de agerpres.

Ultimul raport anual asupra "Stării climei" menţionează reculul record al gheţurilor polare, inundaţii sau, dimpotrivă, episoade de secetă extremă şi multiple valuri de căldură, zugrăvind în culori sumbre evoluţia climaterică a planetei după doi ani consecutivi în care temperatura globală a stabilit noi recorduri în istoria măsurătorilor meteorologice ce începe cu anul 1880. 

"Recordurile de căldură din cursul anului trecut sunt rezultatele influenţei combinate ale tendinţelor de încălzire climaterică pe termen lung şi ale unui puternic fenomen El Nino (curentul cald ecuatorial al Pacificului) manifestat la începutul anului", explică raportul publicat joi de Agenţia americană pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA) şi de Societatea Meteorologică Americană (AMS). 

Acest raport, un document de 300 de pagini la care au contribuit 500 de oameni de ştiinţă din peste 60 de ţări, demonstrează că încălzirea globală se intensifică. 

Chiar dacă vor fi cuprinse abia în raportul de anul viitor, primele şase luni ale anului în curs sunt, de asemenea, printre cele mai calde luni înregistrate din 1880 şi până în prezent, conform NOAA. 

Publicarea acestui raport vine la o săptămână după oficializarea deciziei SUA de a se retrage din Acordul de la Paris privind limitarea încălzirii globale, document semnat în 2015 de 195 de ţări. 

Conform noului raport, mai multe variabile cheie luate în discuţie, precum media temperaturilor la suprafaţa globului, nivelul oceanelor şi concentraţia de gaze cu efect de seră din atmosferă au depăşit recordurile stabilite în cursul anului precedent (2015). 

Astfel, în 2016, concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a depăşit valoarea de 400 ppm (părţi pe milion) - ajungând la 402,9 - pentru prima oară de la începutul monitorizărilor. De altfel, menţionează AFP, este cel mai ridicat nivel de CO2 din atmosferă din ultimii 800.000 ani, dacă ţinem cont de datele obţinute din analiza diferitelor straturi din gheţari. 

Mai multe ţări, printre care Mexic şi India, au anunţat înregistrarea unor temperaturi anuale record în cursul lui 2016. Un val de căldură ce a pătruns în India şi a durat o săptămână a dus la înregistrarea de temperaturi de peste 44 de grade Celsius, a declanşat o penurie de apă pentru 330 de milioane de oameni şi s-a soldat cu 300 de morţi. 

În Arctica, cea mai sensibilă zonă a globului în faţa încălzirii globale, temperatura medie din cursul anului 2016 a depăşit cu 2 grade (!) media înregistrată în perioada 1981-2010, doborând toate recordurile. În plus, la sfârşitul iernii, în luna martie, întinderea maximă a gheţurilor arctice era cea mai mică înregistrată în ultimii 37 de ani de măsurători din satelit. 

În aceste condiţii, topirea gheţarilor şi calotelor polare au dus la creşterea nivelului oceanului planetar cu 82 de milimetri faţă de nivelul înregistrat în 1993. 

În cursul anului 2016, în regiunile ecuatoriale s-au produs nu mai puţin de 93 de furtuni tropicale, în condiţiile în care media înregistrată între 1981 şi 2010 este de 82 furtuni. Totuşi, în 2016 s-au înregistrat mai puţine astfel de evenimente meteorologice violente decât în 2015 (101 furtuni tropicale) 

"Încălzirea globală este una dintre problemele cele mai presante cu care se confruntă omenirea şi chiar viaţa pe Terra", scriu autorii acestui raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.