DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Anunț IMPORTANT pentru fumători: cum vrea UE să urmărească pachetele de țigări comercializate

economica.net
tigarete

Companiile pot apela la serviciile unui alt emitent de ID, pană când sistemul de trasabilitate al produselor din tutun la nivel național va fi operațional, informează un comunicat de presă al Direcției Generale a Vămilor, relatează Mediafax.

Citește și: Theresa May răstoarnă toate calculele în Marea Britanie: solicită un nou referendum pentru Brexit

„Pentru a nu pune în pericol continuitatea producției și distribuția produselor din tutun în UE, temporar, pană când sistemul de trasabilitate la nivel național va fi complet operațional, dar nu mai târziu de 31 decembrie, România adoptă decizia Decizia (UE) 2019/691 a Comisiei din 2 mai 2019 de autorizare a utilizării de către operatorii economici a serviciilor unui alt emitent de ID, în conformitate cu art. 4 alin.(5) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574 („/în cazul absenței temporare a emitentului de ID competent, Comisia poate să autorizeze operatorii economici să utilizeze serviciile altui emitent de ID care a fost desemnat în conformitate cu articolul /3”).

Astfel, operatorii economici așa cum sunt definiți la art. 2 din Reg. UE 574/2018 se vor adresa unui alt emitent de ID pentru obținerea codurilor de identificare (operator economic, unitate și utilaj) și generarea identificatorilor unici”, arată documentul.

Citește și: Țara care a depășit România la numărul de emigrări: Peste 3 milioane de oameni au plecat în ultimii patru ani

Lista cu emitenții de ID desemnați se găseste de site-ul Comisiei Europene.

Această opțiune presupune următoarele etape: 1. producătorii, importatorii și mării distribuitori se pot adresă oricărui alt emitent de ID din Uniunea Europeană pentru a obține coduri de identificare (ca operatori economici, pentru unități și pentru utilaje), coduri ce vor fi păstrate și după ce emitentul de ID din România va fi operațional;

2. distribuitorii mici și unitătile de vânzare cu amănuntul vor primi coduri generice, pe care Comisia Europeană le va transmite statelor membre;

3. CNIN-Imprimeria Natională va continuă să înregistreze operatorii economici (mici distribuitori și operatori care comercializează cu amănuntul produse din tutun) și unitățile acestora, alocarea și utilizarea codurilor unice de identificare urmând a se efectuă începând cu momentul operationalizării complete a sistemului de trasabilitate la nivel național;

4. în momentul în care sistemul este pe deplin funcțional, CNIN-Imprimeria Natională va primi prin transfer electronic de la ceilalți emitenți de ID codurile de identificare emise pentru operatorii economici, pentru unităti și pentru utilaje și va începe să emită identificatorii unici.

Comisia Europeană a anunțat marți că România nu s-a înregistrat încă în sistemul Uniunii Europene pentru urmărirea comercializării produselor din tutun. "Notificare importantă pentru operatorii economici activi pe piaţa din România: Comisia Europeană a fost informată despre lipsa emiterii elementelor de identificare din România. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi autorităţile competente din România", anunţă Executivul Uniunii Europene.

Citește și: Ingrid Mocanu, PRONOSTIC INCENDIAR - De ce depinde achitarea lui Liviu Dragnea

Sistemul european pentru urmărirea comercializării produselor din tutun, care include elemente de siguranţă, a intrat în vigoare luni.

"Sistemul european pentru urmărirea comercializării produselor din tutun, care include elemente de siguranţă, a devenit operaţional astăzi. Primii producători din Uniunea Europeană au solicitat şi au primit mărci de urmărire a ţigărilor şi produselor artizanale. Consumatorii vor observa în curând mărci de localizare pe pachete, precum şi elemente de siguranţă", a anunţat luni Comisia Europeană.

Mărcile de urmărire le vor permite autorităţilor naţionale să localizeze deplasarea pachetelor în reţelele legale de comercializare din spaţiul UE. În ultimele zile, agenţii economici (producători, distribuitori şi proprietari de magazine etc.) din UE au început procedurile de înregistrare.

"Instituirea sistemului european de urmărire a comercializării produselor din tutun şi elementele de siguranţă reprezintă un moment important în combaterea de către UE a comerţului ilicit de produse din tutun", a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.