Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț ÎNGRIJORĂTOR după 16 ani de la atentatele din 11 septembrie: Al Qaida prinde din nou putere

al qaida

Reţeaua teroristă Al Qaida prinde forţă în urma înfrângerilor înregistrate de gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria, la 16 ani de la atentatele din SUA, de la 11 septembrie 2001, au apreciat luni la Washington experţi în materie de securitate, citaţi de AFP, scrie agerpres.ro

Idlib, oraş în nord-vestul Siriei, a trecut la sfârşitul lunii iulie sub controlul coaliţiei jihadiste Tahrir al-Sham, condusă de Fateh al-Sham, o grupare cunoscută anterior sub denumirea de Frontul Al Nusra, care a rupt legăturile cu Al Qaida, dar pe care ţările occidentale continuă să o considere drept o grupare "teroristă".

ULTIMA ORĂ - Procurorul 'Portocolă', audiat în dosarul lui Sebastian Ghiță


Această victorie în faţa unei alte grupări rebele îi permite să domine una din ultimele provincii care scapă controlului regimului de la Damasc. Gruparea controlează în special capitala provinciei şi profitabilul punct de trecere a frontierei cu Turcia, la Bab al-Hawa, unde colectează taxe vamale la produsele importate. 

"Statul Islamic poate că şi este cea mai mare ameninţare teroristă, dar Al Qaida în Siria ne îngrijorează. Este cea mai importantă ramură din lume la ora actuală", explică Joshua Geltzer, fost responsabil cu lupta antiteroristă la Casa Albă. Reţeaua extremistă este prezentă în special în Maghreb, Mali şi Yemen, indică el. 

Acesta a fost invitat cu alţi specialişti de către think tank-ul New America din Washington pentru a discuta despre ameninţările teroriste actuale la adresa Statelor Unite.

Anunț șocant al directorului ANM: Ciclonul care a făcut PRĂPĂD în Italia se îndreaptă spre România


Al Qaida şi-a schimbat pur şi simplu din nou numele şi se poziţionează ca fiind mai moderată decât gruparea Statul Islamic, susţin ei. 

Tahrir al-Sham şi-a consolidat controlul în provincia Idlib, eliminând sau absorbind grupări rivale rebele, şi şi-a modernizat propaganda pe Internet, folosind modelul Statului Islamic. 

Internaţionala jihadistă, care şi-a pierdut influenţa după moartea lui Osama ben Laden, "pare să aibă mai multe vieţi decât o pisică", afirmă Daveed Gartenstein-Ross, coautor împreună cu Joshua Geltzer a raportului New America despre ameninţarea jihadistă publicat luni. 

Potrivit acestuia, Al Qaida este "mult mai puternică" decât în 2010, când slăbirea sa a contribuit la ascensiunea Statului Islamic. 

Reţeaua "s-a îndepărtat inteligent de Statul Islamic pentru a trece drept 'jihadişti moderaţi', oameni pe care nu îi placi în mod necesar, dar cu care se poate discuta", adaugă Gartenstein-Ross, subliniind că gruparea este susţinută de o parte a populaţiei siriene şi de unele state din Golf.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.