Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunțul OFICIAL al SUA: 'De sâmbătă, vom ÎNCETA să mai respectăm prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare'

bomba atomica

Statele Unite vor înceta să se mai conformeze prevederilor Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) începând de sâmbătă, după eșecul unor discuții de ultim moment pe tema găsirii unei soluții care să permită menținerea acordului, a declarat un oficial american rang înalt.

Subsecretarul american de Stat pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională, Andreea Thompson a declarat că SUA "vor putea (suspenda obligațiile privind respectarea Tratatului INF) de pe 2 februarie", informează agenția de știri Reuters.

Citește și: Mare atenție! CEDO confirmă că plângerea Laurei Codruța Kovesi este doar înregistrată, nu și declarată admisibilă

Eșecul eforturilor de soluționarea a disputei ar putea duce la retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) începând de sâmbătă, 2 februarie, dacă Moscova nu acceptă să renunțe la un nou tip de rachetă de croazieră care pot transporta ogive nucleare, despre ca Washingtonul susține că încalcă prevederile înțelegerii, scrie mediafax.ro.

Moscova a refuzat să distrugă nouă rachetă Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), susținând că respectă în totalitate prevederile acordului.

Citește și: Trei lanțuri de hipermarketuri au fost amendate drastic- Ce s-a descoperit

"Din păcate, nu s-a înregistrat niciun progres", a afirmat Riabkov, care s-a întâlnit recent la o reuniune a puterilor nucleare cu Thompson.

"Din câte înțelegem, urmează următorul pas, începe următoarea fază, adică faza în care Statele Unite încetează să-și mai respecte obligațiile ce decurg din INF, lucru care în mod evident se va întâmpla în acest weekend", a explicat oficialul rus.

Citește și: Mare atenție! Ce trebuie să știți despre comisionale cardurilor bancare atunci când plecați în străinătate

Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Citește și: Gabriela Firea a făcut anunțul! Va trimite Corpul de Control la Apa Nova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.