Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ al UE pentru Turcia: Ankara consideră că îndeplineşte toate criteriile pentru liberalizarea vizelor

turcia ue

Preşedinţia turcă a declarat miercuri că Ankara a îndeplinit toate criteriile cerute pentru obţinerea liberalizării vizelor pentru cetăţenii săi care călătoresc în Uniunea Europeană, prevăzută în cadrul pactului asupra migranţilor încheiat în 2016, informează AFP. "Cele 72 de criterii au fost îndeplinite pentru liberalizarea vizelor", a afirmat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara, adăugând că autorităţile europene au fost informate. "Sperăm că acest lucru va da un nou impuls relaţiilor dintre UE şi Turcia", a adăugat el, apreciind că "cetăţenii turci ar fi trebuit să obţină demult permisiunea de a circula liber în spaţiul Schengen", conform Agerpres.

Scutirea de vize pentru sejururile de scurtă durată ale cetăţenilor turci în UE era una dintre ofertele făcute Turciei în cadrul pactului migratoriu semnat în martie 2016 între Bruxelles şi Ankara, care a redus semnificativ sosirile de migranţi şi refugiaţi în Europa.

Printre criteriile cerute de UE se numără o modificare a legislaţiei antiteroriste turce, considerată prea extinsă şi ameninţând libertatea de exprimare.

Ankara a respins această măsură, considerând-o inacceptabilă în condiţiile în care autorităţile turce luptă împotriva rebeliunii kurde conduse de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupării Stat Islamic (SI) şi reţelelor suspectate de implicare în lovitura de stat eşuată din iulie 2016. Kalin nu a menţionat această condiţie în conferinţa sa de presă.

Declaraţiile lui Kalin intervin după ce 2017 a fost un an foarte tensionat între Bruxelles şi Ankara. Preşedintele Erdogan i-a acuzat pe europeni că nu sunt solidari cu Turcia după puciul eşuat, în timp ce Uniunea Europeană s-a alarmat de amploarea represiunii totale ce a urmat.

Cu toate acestea, şeful statului turc a început noul an pe un ton mai conciliant, cu o deplasare foarte comentată la începutul lunii ianuarie la Paris şi apoi alta la Roma în această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului European a anunţat marţi că liderii Uniunii Europene se vor întâlni cu preşedintele Erdogan pe 26 martie la Varna, în Bulgaria, pentru a face bilanţul relaţiilor dintre UE şi Turcia.

În cursul vizitei sale la Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a propus şefului statului turc un "parteneriat" cu UE "în absenţa aderării". Dar duminică Erdogan a declarat că respinge orice altă opţiune în afară de aderare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.