Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ clar al americanilor: 'Gardienii Revoluţiei din Iran se retrag din Siria'

sua iran

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat joi că Gardienii Revoluţiei din Iran, armata de elită a regimului de la Teheran, sunt pe cale să se retragă din Siria, continuând totodată să transporte arme, relatează AFP. ''Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a retras de fapt trupele din Siria. Ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a retras un număr însemnat de militari'', a declarat Kerry în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, dar fără să ofere cifre şi nici sursa.

''Prezenţa lor s-a redus de fapt în Siria'', a insistat şeful diplomaţiei americane, întrebat de către aleşi republicani în legătură cu apropierea dintre Iran şi SUA datorită acordului privind programul nuclear iranian pus în aplicare începând din ianuarie. Documentul, considerat drept unul istoric, a dus la ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, chiar dacă acţiunile puterii regionale şiite în Orientul Mijlociu sunt considerate în continuare ''destabilizatoare'' de către Washington. Iranul, aliat al regimului preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, nu trimite oficial soldaţi în Siria, ci doar ''consilieri'', membri ai Gardienilor Revoluţiei, care comandă îndeosebi miliţieni şiiţi ai Hezbollahului libanez, precum şi ''voluntari'' iranieni, irakieni şi afgani.

Teheranul n-a dat niciodată cifre oficiale, dar, de la începutul lunii octombrie, peste o sută de iranieni, inclusiv comandanţi ai Gardienilor, au fost ucişi în Siria. Diplomaţia iraniană a indicat miercuri că susţine încetarea focului în Siria, care trebuie să intre în vigoare vineri la ora 22,00 GMT, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.