Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț CONTROVERSAT făcut de Ludovic Orban pentru primari: 'Va exista un PNDL 3, să nu aveţi niciun fel de emoţie în această privinţă'

Inquam Photos / Octav Ganea
Orban Ludovic

Prezent luni la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor, premierul desemnat Ludovic Orban a dat asigurări că va exista şi o a treia etapă a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, deși în trecut a criticat acest program.

"Va exista cu siguranţă un PNDL 3, să nu aveţi niciun fel de emoţie în această privinţă. Acum, pe de altă parte, să îmi permiteţi să vă spun şi eu că, din păcate, de exemplu, noi avem încă la finanţare proiecte din PNDL 1, de ordinul sutelor, care în mod normal ar fi trebuit să fie finalizate şi care să nu greveze alocaţiile bugetare care au fost destinate pentru PNDL 2. Încă mai sunt proiecte pe Ordonanţa 7, care încă sunt finanţate în cadrul bugetului Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării Regionale", a declarat Orban.

El a adăugat că sunt necesare o "prioritizare" a proiectelor şi o "rigoare" în derularea acestora.

"Nu cred că era absolut necesar ca de la CNI să finanţăm un stadion în Alexandria. Eu cred că resursele financiare puteau fi alocate mult mai eficient spre proiecte în comunităţile rurale şi cu banii respectivi puteam să finanţăm proiecte care erau mult mai utile şi mult mai necesare. De asemenea, trebuie să existe şi o rigoare în derularea proiectelor. Am să vă dau numai un exemplu: noi suntem într-un risc major de a pierde două miliarde de euro, de a fi obligaţi să rambursăm către Uniunea Europeană două miliarde de euro, pentru că sunt şapte judeţe unde nu au fost finalizate lucrările pe Programul Operaţional Sectorial pe Mediu 1, adică extinderile de reţele de apă şi canalizare. Sunt şapte judeţe care nu au finalizat proiectele. Dacă nu se finalizează proiectele până la sfârşitul anului, Comisia Europeană ne va cere rambursarea integrală a sumelor care au fost alocate pentru finanţarea extinderilor de reţele de apă şi canalizare", a susţinut Ludovic Orban.

Citește și: SURSE - PMP vrea răzbunare la audierea miniștrilor: 'Liberalii ar merita o zmetie'

Potrivit acestuia, proiectele din PNDL 3 vor trebui să fie complementare celor finanţate din fonduri europene şi să răspundă unor nevoi reale ale comunităţilor locale.

"PNDL 3, când îl gândim, îl gândim cu câteva lucruri simple - trebuie să fie un program complementar programelor care beneficiază de finanţare europeană şi trebuie să răspundă unor nevoi reale care există în comunităţile rurale pentru care vom lansa apelul. Selectarea proiectelor trebuie să se facă mai puţin prin subiectivismul unui ministru, ci trebuie să se facă pe baza unei metodologii, a unui set de criterii, pe care împreună îl vom conveni, evident, cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor, astfel încât să avem garanţia că proiectele pe care le finanţăm sunt proiecte necesare, sunt proiecte care duc cu adevărat la creşterea calităţii serviciilor", a explicat Orban.

În opinia sa, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii nu este un mecanism de finanţare sustenabil, deoarece proiectele incluse "nu au făcut obiectul niciunui fel de criteriu" şi "au fost selectate pe ochi frumoşi", fără să existe în realitate o alocare de fonduri pentru acestea.

"Ştiţi foarte bine că nu a existat o finanţare nici măcar din credite de angajament, ci o formă de împrumuturi care erau luate de la Trezoreria statului şi care în realitate nu puteau fi susţinute din punct de vedere financiar", a spus el

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.