DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Anunţ grav al fostului şef CNAS: Sistemul de asigurări sociale de sănătate se află în grea suferinţă

Inquam Photos / Octav Ganea
CNAS

Preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), Laurenţiu Mihai, îşi încheie, miercuri, mandatul şi a prezentat un bilanţ în care vorbeşte despre proiectul de Contract-Cadru pentru 2018 care ”va îmbunătăţi semnificativ accesul asiguraţilor la servicii şi investigaţii medicale şi va reduce birocraţia din sistemul de sănătate”. Mihai spune că ”sistemul de asigurări sociale de sănătate din Romania se află în grea suferinţă”, principala problemă fiind subfinanţarea şi anunţă că banii prevăzuţi în buget vor ajunge până în lunile septembrie – octombrie.

”Din păcate, sistemul de asigurări sociale de sănătate din Romania se află în grea suferinţă, iar publicarea Indexului European al consumatorului de sănătate 2017, în care ţara noastră ocupă din nou ultimul loc, nu face decât să confirme acest lucru” a declarat Laurenţiu Mihai, miercuri, la încheierea mandatului de preşedinte al CNAS.

Potrivit acestuia, principala problemă a sistemului este subfinanţarea.

”Avem printre cele mai mici cote de contribuţie pentru sănătate, aplicate la cele mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale plătesc această contribuţie, ceilalţi sunt scutiţi prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura funcţionarea eficientă, iar discuţiile din prezent privind amânarea depunerii unor declaraţii fiscale, deci şi plata contribuţiilor, prezintă riscuri suplimentare pentru finanţare”, mai spune Laurenţiu Mihai.

El adaugă că sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar până în lunile septembrie – octombrie, fiind în mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populaţiei.

“Modul de finanţare al sănătăţii poate fi modificat doar prin decizie politică, în urma unei largi dezbateri publice pe care mi-aş fi dorit s-o iniţiem. Ceea ce am putut face s-a concentrat pe crearea condiţiilor pentru un acces mai rapid al pacienţilor la servicii şi investigaţii medicale şi un început de debirocratizare a sistemului actual. Poate cel mai important lucru constă în demararea unor verificări ale sistemului informatic pentru a identifica în mod precis care sunt cauzele care duc la funcţionarea defectuoasă a acestuia”, afirmă Mihai.

Laurenţiu Mihai a fost numit la conducerea CNAS la sfârşitul lunii noiembrie 2017 şi fost eliberat din funcţie, la cerere, în 26 ianuarie de către premierul interimar Mihai Fifor.

Din 1 februarie, atribuţiile sale sunt preluate de către vicepreşedintele Răzvan Teohari Vulcănescu, până la numirea unui alt preşedinte, în condiţiile legii, conform news.ro.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.