Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț important al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: Centrala nucleară Zaporojie, reconectată la rețeaua electrică ucraineană

Digi24
Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat sâmbătă că centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) a fost reconectată la rețeaua electrică ucraineană.

"ZNPP din Ucraina primește din nou energie electrică direct de la rețeaua națională după ce inginerii au reparat una dintre cele patru linii electrice externe principale care au fost avariate în timpul conflictului", a precizat agenția într-un comunicat postat pe site-ul său.

Centrala nucleară Zaporojie, situată în Energodar, se află sub controlul trupelor rusești. Rușii au susținut că, până de curând, a fost atacată constant de forțele armate ucrainene, dar în ultimele zile, potrivit lui Aleksandr Volha, șeful administrației militare și civile din Energodar, bombardamentele au încetat.

La începutul acestei luni, o misiune a AIEA condusă de directorul general Rafael Grossi a vizitat centrala. Ulterior, agenția a emis un raport, solicitând crearea unei zone de siguranță în jurul centralei ZNPP pentru a preveni accidentele cauzate de ostilități. Doi membri ai personalului AIEA rămân la centrala nucleară ZNPP pentru a monitoriza starea acesteia.

Ultima dintre unitățile în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie, cea de-a șasea, a fost oprită la 11 septembrie. Motivul a fost avarierea liniilor electrice de înaltă tensiune care alimentau sistemul cu energie electrică produsă la centrală. Singura linie de transmisie funcțională merge către teritoriile controlate de Kiev, dar autoritățile din regiunea Zaporojie au raportat că nu a primit energie electrică de mai multe zile.

Luni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat restabilirea unei a treia linii electrice de rezervă la centrala nucleară Zaporojie. Între timp, rușii anunțaseră că regiunea Zaporojie este alimentată cu energie electrică din Crimeea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.