Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ important al lui Călin Popescu Tăriceanu

tariceanu

Anunţ important al lui Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut joi, 5 noiembrie a.c., următoarele declaraţii de presă:

„În această dimineaţă am avut o reuniune cu colegii mei din conducerea ALDE şi vă pot informa că am primit invitaţia pentru consultări cu Preşedintele României, pentru vineri, 6 noiembrie, la orele 12:30.

Discuţiile pe care le-am avut cu colegii au vizat, în principal, poziţia pe care o vom exprima mâine la Cotroceni.

Dorinţa noastră este ca soluţia politică ce se va găsi să asigure continuarea evoluţiei pozitive a economiei româneşti, cu efecte benefice la nivelul cetăţenilor, al veniturilor cetăţenilor; ne dorim, aşadar, găsirea unei soluţii într-un termen cât mai rezonabil, în aşa fel încât economia să nu aibă de suferit, încrederea cetăţenilor să nu fie pierdută, şi nici încrederea operatorilor economici; după cum vedeţi, şi pieţele sunt extrem de atente şi de sensibile la aceste perioade de criză politică; în fine, nu trebuie să scăpăm din vedere soluţia politică ce ar trebui să rezulte în urma acestor consultări, care trebuie să asigure atât încrederea cetăţenilor români în viitorul evoluţiei României în ansamblu, cât şi încrederea partenerilor străini cu privire la rolul pe care România îl are, pe care şi l-a câştigat până în prezent, ca factor de stabilitate şi de încredere; predictibilitatea politicii româneşti şi a poziţiei României nu trebuie să fie pusă nici un moment sub semnul întrebării.

A doua chestiune la care doresc să mă refer este că, în discuţia noastră, am analizat diversele soluţii vehiculate în momentul de faţă în spaţiul public de către partidele politice, şi mă refer, în mod direct, la soluţia alegerilor anticipate. Pot să vă spun, de la început, că nu excludem “de plano” o astfel de soluţie. Însă, mă simt obligat să atrag atenţia asupra inconvenientelor formulei de alegeri anticipate.

În primul rând, alegerile anticipate ar însemna, totuşi, o perioadă lungă de provizorat, o perioadă de incertitudini, o perioadă de, practic, paralizie a activităţii Guvernului, lucru care se va răsfrânge negativ asupra României în ansamblul ei. Oamenii îşi vor pune întrebări. Dacă evoluţia economică va continua, dacă vom putea avea un buget care să asigure plata salariilor, a pensiilor, ca până acum, dacă investiţiile vor continua să se deruleze, şi aşa mai departe?

Trebuie să ţinem cont că, practic, misiunea viitorului Guvern va fi să organizeze în bune condiţii cele două scrutine de anul viitor. Or, un guvern interimar sigur nu va avea suficientă forţă ca să abordeze toate aceste chestiuni şi să le rezolve în bune condiţiuni”.

În continuare, Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a răspuns la întrebările jurnaliştilor:

Reporter: Cum catalogaţi propunerea Preşedintelui Iohannis de a invita la consultări şi societatea civilă?

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu: Eu cred că noi, ca oameni politici, trebuie să ascultăm şi vocea societăţii civile. Dar, fără îndoială, într-o democraţie parlamentară există mecanisme democratice, instituţii care au reprezentativitate, rezultate din votul direct al cetăţenilor. Cred că nu putem să punem în discuţie reprezentativitatea instituţiilor şi a Parlamentului. Că Parlamentul e bun sau e rău, până la urmă este reflectarea societăţii româneşti. Nu e nici mai bun, nici mai rău decât societatea în ansamblul ei. Aşa încât, cred că Preşedintele, sigur, are toată libertatea să procedeze cum consideră că este mai bine într-un moment de criză politică majoră în care există şi alte voci care, poate, nu au posibilitatea de a se exprima în Parlament. Poate să fie şi aceasta o modalitate dar, până la urmă, revin la ceea ce spuneam, cred că funcţionăm într-un cadru democratic, constituţional, care trebuie să fie respectat. Şi pe care, sigur, Preşedintele înţelege să îl respecte, nu am nici un fel de dubiu în această privinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.