Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț pentru români: Începând cu 3 august 2021, se va călători în UE doar cu noile buletine

carte de identitate electronica

Buletinele propuse de MAI vor avea dimensiunea unui card bancar, iar documentul va putea scuti cetățeanul de drumurile la diferite instituții ale statului, precizează, pentru MEDIAFAX, directorul de la Evidența Persoanelor. Din august 2021, se va călători în UE doar cu aceste cărți electronice.

„Noua carte electronică de identitate va cuprinde un cip, care va avea imaginea persoanei și imaginea a două amprente, condiții fiind impuse de regulamentul Uniunii Europene 1857/2019 - intrat în vigoare 2 august 2019 și se va aplica direct începând cu 3 august 2021. (...) La momentul respectiv, statul român, ca orice stat membru în UE care emite documente de identitate propriilor cetățeni va fi obligat să emită acte de identitate în noul format”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), Cătălin Giulescu.

Citește și: Nebunie în Ministerul de Interne! Harta secretă a ‘destructurării’ Jandarmeriei!

Potrivit acestuia, noua carte electronică le va permite cetățenilor să se autentifice, de la distanță, în sistemele informatice ale administrației publice, pentru a accesa toate serviciile. Buletinul va fi de dimensiunile unui card bancar.

„Nu contează că soliciți eliberarea unei autorizații, soliciți eliberarea unui certificat, a unei adeverințe, vrei să inmatriculezi o mașină, vrei să te înscrii la școală, la un curs, să-ți înscrii copilul la școală. Acestea pot fi făcute de la distanță, de acasă. De la calculatorul tău. Te loghezi în sistem, iar sistemul informatic de evidența persoanelor îți va certifica identitatea”, mai precizează Giulescu.

Documentul nu este obligatoriu, potrivit proiectului Ministerului de Interne, însă în viitor fără ele nu se va mai putea călători în afara României.

„Există o parte a societății românești care nu își dorește document cu cip. Pentru această parte, proiectul stabilește faptul că se poate admite această carte de identitate simplă, adică fără cip electronic. Totuși, această carte de identitate simplă nu îți va permite să mai călătorești în afara României. Începând cu 3 august 2021, cetățeanul român va putea călători în UE doar în baza noilor documente de identitate emise pe noul format sau în baza unei cărți emise până la data de 2 august 2021. Adică cele care sunt emise vor putea fi utilizate până la expirarea lor”, mai explică directorul DEPABD.

Citește și: Mare atenție, Marcel Vela! Bubuie Ministerul de Interne: Șeful Jandarmeriei Române, acuzat de răpire

Chiar dacă acest card va funcționa și ca un card de sănătate, acesta nu va conține grupa sanguină sau alte detalii privind istoricul bolilor deținătorului. Cu noul buletin cetățenii se vor putea autentifica exact așa cum o fac în cabinetele medicale cu cardurile de sănătate.

„În mare măsură, (buletinul, n.r.) va cuprinde datele de identitate ale persoanelor, numele, prenumele, luăm în calcul și numele părinților. Semnătura olografă va fi înscrisă pe document întrucât este cerută de cetățenii care locuiesc sau călătoresc în afara României. În spațiul estic, este utilizată această semnătură olografă. Va fi pe document”, mai spune sursa citată.

În România, liniile de producție deja există de aceea, la nivel de principiu, nu vor fi implicate instituții private.

„În momentul acesta, documentul nostru de identitate este confecționat după tehnologia anilor 90, adică este considerat a fi cel printre cele mai vulnerabile document din UE. Vom avea o securitate sporită a informațiilor, vom utiliza tehnologii de ultimă oră astfel încât să avem același nivel precum statele din UE. (...) Compania națională Imprimeria Națională va produce blanchetele, adică acel material cu cip inserat. Personalizarea, adică înscrierea datelor pe document și în cip, se va realiza la Centrul Național Unic de personalizare a pașapoartelor din cadrul Direcției generale a Pașapoartelor”, mai explică specialistul.

Citește și: Anamaria Prodan, revenire de senzație! .

La rândul său Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a spus că nu vor fi trimise poziții către Ministerul de Interne, în cadrul dezbaterii publice.

„Au fost voci din anumite cercuri monahale, dar niciodată poziția Bisericii nu a fost contrară unor asemenea lucruri. Răspunsul meu este că nu există o poziție contrară a Bisericii față de această problemă. Nu avem în vedere să trimitem (n.r. puncte de vedere la MAI). Pentru că e aceiași problema că și în cazul pașapoartelor. Nu se pune nicio problemă. Problema cipurilor nu e o problemă cu relevanță spirituală, religioasă, deci din această perspectivă nu există o poziție negativă a Bisericii. Adică nu am cunoștință ca vreo biserică din cele prezente să aibă vreo poziție critică”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Bănescu.

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează implementarea carților electronice de identitate, acestea urmând să conțină date precum un certificat digital pentru semnătură electronică, datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.