Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț trist pentru toată Europa - Prețurile la gaze vor rămâne la peste 100 de euro/MWh timp de trei ani

Inquam Photos / George Calin
depozite gaze

Prețurile gazelor în UE vor rămâne la peste 100 EUR per MWh în următorii trei ani, ceea ce va duce la transferuri de bani din Europa către țările producătoare, anunță La Repubblica, sâmbătă, citând estimări experților.

Publicația nu exclude ca și industria europeană să treacă printr-o serie de transformări, care, în condițiile costului ridicat al resurselor energetice, trebuie să mențină competitivitatea acesteia pe piața globală. În ciuda creșterilor de preț asociate cu speculațiile, prețul gazului este determinat de mecanismele pieței, în principal de raportul dintre cerere și ofertă, scrie ziarul.

„Prețurile futures la gaze vor crește pentru o perioadă, deoarece țările europene vor trebui să plătească o primă pentru a atrage GNL pentru a înlocui gazul rusesc”, a declarat Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, citată de ziar.

În același timp, se observă că europenii tind să nu semneze contracte pe termen lung. Și prețurile futures sunt deja programate pentru creșterea sezonieră a cererii. Totuși, chiar și cu prețurile în scădere din cauza vremii favorabile din Europa și a amânării sezonului de încălzire, după o „cursă” provocată de o nevoie febrilă de umplere a depozitelor, costul gazului rămâne în continuare mai mare decât înainte de 2021.

În plus, publicația amintește că în Italia, gazul este folosit pentru a produce mai mult de 40% din energie electrică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.