DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Anunțul de ultim moment al Academiei Române, după SCANDALUL privind sondajele pro Iohannis

vot

Conducerea Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu”, cea care a comandat barometrul de opinie publică referitor la încrederea politicenilor, spune că va continua demesul și că Academia nu este responsabilă în niciun fel de rezultatele cercetăriilor desfășurate, conform Mediafax.

Citește și: Vești de ULTIMĂ ORĂ despre starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu - Ce anunță medicii

"1. Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI), ca instituție autonomă, cu personalitate juridică, își poate selecta singur temele și obiectivele de cercetare, în acord cu profilul și obiectivele instituției și în consultare cu Academia Română (AR).

2. AR nu este responsabilă în niciun fel de rezultatele cercetăriilor desfășurate de institutele din subordine, dar sprijină orice demers de cercetare științifică, în orice domeniu, care vine în concordanță cu agenda de cercetare a respectivelor institute. Barometrul de opinie prezentat în Aula Academiei Române în ziua de luni 13 mai 2019, este în concordanță cu agenda de cercetare a ISPRI și a fost realizat strict în conformitate cu aceste obiective. ISPRI a realizat, în parteneriat cu institutul Inscop Research, primul Barometru de opinie al după 2007, realizat profesionist, științific și pe toate dimensiunile societății românești: socială, politică, economică, financiară, politică externă și de securitate etc.

3. Barometru cuprinde circa 100 de întrebări, din domenii diverse, altele decât cel politic. Nu a existat și nu există vreo tentă politică sau electorală în acest demers care să poată fi reproșată cuiva, fie inițiatorului al proiectului (ISPRI), fie realizatorului tehnic (INSCOP Researh) fie instituției diriguitoare (AR). De altminteri, cu ocazia prezentării publice (vezi aici), aceste precizări au fost făcute explicit și repetat de către vorbitorii la eveniment (acad. Victor Voicu, vice-președinte al Academiei Române, prof. Univ. Dumitru Sandu, prof. Univ. Dan Dungaciu, conf. Univ. Darie Cristea, cercetător Lucian Dumitrescu). Singura interpretare așa zis electorală a cercetării este analiza corelației dintre rezultatele votului și nivelul de participare la vot al populației. Stric pe baza acestei corelații au fost făcute estimările, sugerându-se limpede, argumentat științific/metodologic, că ierarhiile politice finale se vor decide pe baza acestui criteriu. În acest spirit cercetarea a prezentat mai multe variate de rezultate, în funcție de criteriul mai sus amintiti, sugerând și o serie de tendințe din această perspectivă. Nu există nicio altă implicație a cercetării noastre, după cum vom prezenta pe larg în materialele dedicate analizei rezultatelor (www.larics.ro, www.inscop.ro, www.ispri.ro)", se arată în comunicatul transmis de prof. Univ. Dr. Dan Dungaciu, director, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Sursa citată precizează și că nu există nicio intenție politică sau electorală în demersurile de cercetare ale institutelor AR.

"Reacția presei, de înțeles, poate, în atmosfera de campanie electorală, nu se poate substitui unui demers de bun simț, care înseamnă plecarea de la realități, de la cercetarea concretă, nu de la relatări (de multe ori) partizane și simpliste; b. nu există niciun război între AR și institutele sale, după cum abuziv și neadevărat au acreditat unele organe de presă. Există doar intenția fermă și declarată a AR și a institutelor din subordine de a nu se implica în demersuri de tip politic sau electoral. În ceea ce privește ISPRI, acesta își va continua activitatea pentru care funcționează sub egida AR. Rezultatele sale vorbesc de la sine despre rolul și menirea acestuia. De asemenea, va continua Barometrul de Opinie așa cum s-a angajat, ca un demes strict științific, academic, menit să dea seama nu doar de profilul actual, dar și de evoluția societății românești în ansamblul său" , mai spus Dan Dungaciu.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a vorbit pentru MEDIAFAX despre studiul prezentat de INSCOP drept "Barometrul de opinie publică al Academiei Române": "Eu nu am participat la acel sondaj, noi nu l-am aprobat".

Problema sondajului dat publicității este aceea că a fost legat de numele întregului for științific nu doar de institutul care l-a realizat: "Institutul trebuia să prezinte aceste date fără implicarea Academiei Române, dar aceste lucruri le pot prezenta numai după ce vorbesc cu colegii mei", a spus președintele Academiei Române.

Prezidiul Academiei a negat, marți, comandarea sondajului lansat drept Barometrul de opinie publică al Academiei Române, realizat de INSCOP Research: "Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română", arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Luni, INSCOP Research anunţa lansarea unui studiu care ar fi fost realizat din iniţiativa Academiei Române. "Proiect unic la nivelul societăţii româneşti, Academia Română îşi propune să ofere o privire evolutivă asupra societăţii româneşti", se spunea în anunţul transmis presei care prezenta un "Barometrul de opinie publică al Academiei Române".

Acționarii INSCOP Research sunt Mihali Gheorghe Cornel din Sibiu, Cornea-Luca Ada (București), arată datele Registrului Comerțului.

Pe datele furnizate de Registrul Comerțului se arată că foștii acționari ai INSCOP sunt: Rache Aurelian-Felix (fostul consilier al fostului premier Mihai Tudose) și Remus-Ioan Stefureac, acesta fiind în prezent, consilier la Ambasada României în SUA, potrivit site-ului ambasadei.

Fostul șef SRI George Maior este ambasadorul României în Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.