Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunțul lui Putin a băgat SUA în trepidații: Biden se întâlnește de urgență cu liderii NATO

time.com
biden telefon

Președintele american Joe Biden se va întâlni miercuri cu liderii din flancul estic al NATO pentru a-și arăta sprijinul pentru securitatea acestora, după ce Moscova a suspendat un tratat istoric de control al armelor nucleare, scrie Reuters. Biden a sosit la Varșovia luni, după o vizită surpriză la Kiev, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, scrie Mediafax.

Biden a reiterat în Polonia că Putin trebuie învins

În perioada cu cele mai mari tensiuni între Rusia și Occident de după Războiul Rece, Biden a ținut o cuvântare în fața a mii de persoane, în centrul Varșoviei, și a declarat că "autocrații" precum președintele rus Vladimir Putin trebuie combătuți.

Cu câteva ore mai devreme, Putin a făcut remarci lungi și încărcate de critici la adresa puterilor occidentale, pe care le-a învinuit pentru războiul din Ucraina. De asemenea, Putin a anunțat suspenddarea din tratatul de control al armelor New START și a avertizat că Moscova ar putea relua testele nucleare.

Miercuri, Biden se va întâlni cu personalul ambasadei SUA la Varșovia înainte de a se reuni cu liderii celor Nouă de la București, țările de pe flancul estic al NATO care s-au alăturat alianței militare occidentale după ce au fost dominate de Moscova în timpul Războiului Rece. Cei mai mulți dintre ei se numără printre cei mai puternici susținători ai ajutorului militar pentru Ucraina, iar oficialii din țările din grup au cerut resurse suplimentare, cum ar fi sisteme de apărare aeriană.

În cadrul întâlnirii, Biden intenționează să reafirme angajamentele privind securitatea lor și să discute despre sprijinul pentru Ucraina.

Rusia consideră NATO, care s-ar putea extinde în curând pentru a include Suedia și Finlanda, drept o amenințare existențială.

Mesajul președintelui lituanian Gitanas Nauseda către Biden va fi că dorește "o mai mare implicare a SUA în Europa, în flancul estic al NATO și, bineînțeles, mai mult ajutor pentru Ucraina", a declarat marți principalul său consilier în materie de politică externă pentru radioul lituanian.

"Lituania și alte țări care gândesc la fel au mai multe solicitări, care se referă la apărarea aeriană, prezența avansată de apărare, sisteme de apărare aeriană și investiții mai mari în industria de apărare", a declarat Asta Skaisgiryte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.