Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţul lui Victor Negrescu: Susţinem cooperarea strânsă cu Austria în contextul exercitării succesive a Preşedinţiei Consiliului UE

Victor Negrescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a efectuat, luni, 12 martie 2018, o vizită de lucru în Austria, care a inclus întrevederi cu ministrul federal pentru Afaceri Europene în cadrul Cancelariei Federale, Gernot Blümel, cu președintele Comisiei de Politică Externă a Consiliului Național, Andreas Schieder, și cu Barbara Kaudel-Jensen, consilier al cancelarului austriac pe politică externă și europeană.

În cadrul consultărilor, cele două părţi au reiterat angajamentul pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi a cooperării în domeniul afacerilor europene, în contextul preluării succesive a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către Austria, în semestrul al doilea din 2018, şi de către România, în primul semestru al anului 2019. Oficialii au evidenţiat totodată obiectivul comun al celor două viitoare Preşedinţii de a contribui la promovarea unei agende europene bazate pe unitatea şi coeziunea proiectului european, se arată în comunicatul menţionat.

Totodată, ministrul Negrescu a trecut în revistă principalele dimensiuni ale agendei de lucru a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi evoluţia procesului de pregătire la nivel intern. În context, oficialul român a exprimat disponibilitatea autorităţilor române de a menţine un dialog susţinut cu oficialii austrieci, atât la nivel tehnic, cât şi politic, pe o serie de dosare aflate în prezent pe agenda europeană, fiind discutate, cu precădere, aspecte legate de procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii, negocierile Brexit şi cele pe tema viitorului cadru financiar multianual post-2020, relatează comunicatul MAE.

"Dialogul şi cooperarea cu Austria şi cu ceilalţi parteneri ne permit să asigurăm în mod pragmatic şi eficient gestiunea dosarelor europene de actualitate, precum şi demersurile în pregătirea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Susţinem continuarea discuţiilor pentru consolidarea Uniunii Europene în baza unor abordări unitare şi incluzive, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor săi, inclusiv a cetăţenilor români", a subliniat Victor Negrescu, potrivit sursei citate.

În acelaşi timp, au fost abordate oportunităţile de promovare comună a Strategiei Uniunii Europene privind Regiunea Dunării în contextul mandatelor succesive ale celor două ţări la Consiliul Uniunii Europene, dar şi a deţinerii de către România a preşedinţiei strategiei în perioada noiembrie 2018 - noiembrie 2019.

"Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este o iniţiativă de succes a României şi Austriei la nivel european, iar noi ne dorim ca această formă de colaborare regională să cunoască o dezvoltare continuă în perioada următoare", a declarat Victor Negrescu.

De asemenea, în contextul discuţiilor la nivel continental privind revizuirea regulamentelor de coordonare în materie de securitate socială, oficialul român a reiterat importanţa respectării de către toate statele membre a accesului nediscriminatoriu la securitatea socială, în corelaţie cu libertatea fundamentală de circulaţie a cetăţenilor europeni în spaţiul comunitar, mai precizează comunicatul MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.