DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

AP recomandă preşedintelui CNAS măsuri privind servicii medicale dentare pentru persoanele scutite de la coplată

Renate Weber

Avocatul Poporului (AP), Renate Weber, recomandă preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, să analizeze necesitatea luării tuturor măsurilor privind respectarea drepturilor persoanelor scutite de la coplată, care beneficiază de asigurare fără plata contribuţiei, referitor la servicii medicale dentare, potrivit Agerpres.

"Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va analiza necesitatea luării tuturor măsurilor privind respectarea drepturilor categoriilor de persoane prevăzute de art. 225 din Legea nr. 95/2006, inclusiv prin promovarea unei iniţiative de modificare a Normelor Contractului-Cadru care să aibă în vedere introducerea criteriului numărului de pacienţi în stabilirea plafonului trimestrial decontat de casele de către asigurări de sănătate pentru serviciile medicale dentare prevăzute de Anexa nr. 14 din Ordinul nr. 397/236/2018, precum şi creşterea cotei alocate stomatologiei din FNUASS", prevede recomandarea postată pe site-ul AP joi.

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu în urma unui articol de presă din aprilie care relata problemele întâmpinate de pacienţi în starea de urgenţă, având în vedere că se închiseseră cabinetele stomatologice şi puteau cere ajutor doar la serviciile de urgenţă din spitale.

Citește și: Kamara intervine sarcastic în scandalul acuzației de rasism asupra lui Colțescu: Sunt component al trupei Alb Negru. Oare am voie să mai spun așa?

AP a întreprins demersuri scrise la Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), raportat la modul în care au fost asigurate urgenţele stomatologice către cetăţeni, în stare de urgenţă şi de alertă.

"În cadrul analizării situaţiei prezentate, au fost constatate mai multe deficienţe legate de asistenţa stomatologică, printre care cea referitoare la o defectuoasă aplicare a art. 225 din Legea nr. 95/2006 care prevede acordarea unor drepturi speciale în sistemul public de asigurări de sănătate, inclusiv prin asistenţă stomatologică, anumitor categorii de persoane expres enumerate de lege", stipulează recomandarea.

Conform sursei citate, drepturile speciale în sistemul public de asigurări de sănătate, inclusiv pentru asistenţă stomatologică, au fost acordate unor anumite categorii de persoane prevăzute de art. 225 din Legea 95/2006 care sunt şi "cele mai afectate categorii de insuficienţa fondurilor alocate asistenţei stomatologice", printre care se numără copiii cu vârsta de până la 18 ani; tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii; persoanele fizice cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 900 de lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.

Potrivit AP, categoriile de persoane stipulate de art. 225 din Legea 95/2006 trebuie să beneficieze de asistenţă medicală, inclusiv de pachetul de bază de servicii de medicină dentară decontate în procent de 100% de către casele se asigurări de sănătate, însă cadrul legal "se aplică deficitar ca urmare a plafonării acestor servicii per medic, indiferent de numărul de pacienţi, la care se adaugă o insuficientă alocare a fondurilor CNAS necesare respectării dreptului la asistenţă stomatologică, cetăţenii fiind lipsiţi de ocrotire în ceea ce priveşte tratarea urgenţelor stomatologice şi fiind nevoiţi să plătească deseori aceste servicii, contrar prevederilor legale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.