Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apa otravita in Moldova. Ucraina acuzata de poluarea apelor cu 'rea-credinta'

pahar apa

Academia de Ştiinţe a Moldovei susţine că din cauza acţiunilor aplicate „cu rea-credinţă” de Ucraina, moldovenii consumă apă otrăvită, iar marile bazine vor secătui.

Potrivit unui comunicat al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), resursele de apă din Republica Moldova se află într-o stare mai critică decât se crede. Şefa Laboratorului Hidrolobiologie şi Ecotoxicologie al AŞM, Elena Zubcov a dat alarma în privinţa pericolelor care vin în acest sens din Ucraina. Expertul susţine că este foarte important ca cel puţin în perioada estivală Ucraina să asigure debitul apei mai jos de barajul de la Naslavcea la cel puţin 150 m3/sec şi nu de 100-130 m3/sec, care „de fapt a devenit o normă permanenta, dar de rea-credinţă”. În caz contrar, savanţii moldoveni susţin că râul Nistru va ajunge la un punct de degradare ireversibil, informeaza adevarul.ro.

„Mai mult, în rezultatul funcţionării complexului hidroenergetic Dnestrovsk, starea ecologică a fluviului Nistru s-a înrăutăţit considerabil şi anume: s-a dereglat regimul hidrologic, hidrochimic şi hidrobiologic prin fluctuaţii diurne bruşte ale nivelului apei, există poluare intensivă secundară, s-a micşorat capacitatea de autoepurare a fluviului, se dezvoltă abundent plantele acvatice, au dispărut specii valoroase de peşti, s-a înnămolit intensiv fluviul şi lacul de baraj Dubăsari. Este alarmant faptul că în sectorul Naslavcea-Otaci (dar actualmente şi în sectoarele inferioare) nivelul apei, deseori, scade până la dezgolirea fundului fluviului Nistru”, susţin reprezentanţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Citeste mai multe aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.