Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apărarea ucraineană rezistă la Avdiivka - Rușii încearcă să ocupe o uzină strategică

twitter/ukraine world
ucraina, Avdiivka

Armata rusă, care desfăşoară de o lună o ofensivă asupra oraşului Avdiivka din estul Ucrainei, încă încearcă să încercuiască această localitate şi să ocupe o uzină strategică, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de France Presse.

"Nu doar că se luptă pentru uzină, dar nu renunţă nici la încercuirea Avdiivka", a spus Oleksandr Ştupun, purtătorul de cuvânt menţionat. "Cocseria este importantă" pentru soldaţii ruşi, a adăugat acesta, precizând că cel puţin deocamdată această uzină se află sub controlul armatei ucrainene.

Kievul anunţase marţi că aşteaptă un al treilea asalt rusesc asupra acelui oraş, după alte două operaţiuni de acest fel în ultima lună. Potrivit armatei ucrainene, trupele ruse suferă pierderi grele, dar nu renunţă la ofensivă.

Trupele ucrainene sunt bine aşezate acolo în fortificaţii solide amenajate în ultimii nouă ani, de când a avut loc în 2014 primul conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Armata ucraineană a fost nevoită acum să cedeze ceva teren în faţa ofensivei ruse, dar linia sa defensivă de la Avdiivka pare să reziste până în acest moment.

Un alt punct fierbinte al frontului ucrainean este în provincia sudică Herson, unde trupele ucrainene au reuşit să creeze un cap de pod peste Nipru, în partea provinciei de dincolo de acest fluviu ocupată de trupele ruse.

Ministerul rus al Apărării a comunicat vineri, potrivit Reuters, că trupele sale au zădărnicit în ziua precedentă o tentativă ucraineană de a crea un cap de pod peste Nipru şi pe insulele din apropiere. Nu este clar dacă se referă la capul de pod deja ocupat de trupele ucrainene sau la un altul. Acelaşi anunţ de la Moscova susţine că de partea ucraineană au existat pierderi grele în acest atac eşuat şi că 11 soldaţi ucraineni au fost luaţi prizonieri.

Comandantul-şef armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a afirmat într-un articol de opinie şi un interviu publicate săptămâna trecută de The Economist că războiul cu Rusia a ajuns în stadiul unui "război de tranşee", un conflict de uzură în care ambele tabere consumă mari resurse fără ca vreuna să poată obţine înaintări majore, după ce contraofensiva lansată de armata ucraineană în iunie nu a dat rezultatele aşteptate. Prin urmare, a concluzionat Zalujnîi în analiza sa, ce admite pentru prima dată erorile de calcul în strategia militară a Kievului, Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.