Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aparate pentru tratamentul cancerelor la copii ajung la 4 spitale din România

Sanador
centrul oncologic spital

Patru spitale oncologice din România, aflate la Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara, primesc aparate medicale de 3,7 milioane de euro. Proiectul pentru tratamentul cancerelor la copii este finanțat din fonduri norvegiene, potrivit Mediafax.

Coordonatorul proiectului, Vlad Schițcu, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că urmează să fie elaborat și un ghid pentru diagnosticul și tratamentul tumorilor pediatrice.

„Am lansat un proiect privind creșterea performanței în diagnosticul și tratamentul cancerelor la copii finanțat din fonduri norvegiene de 3,7 milioane de euro și care se va derula pe o perioadă de 24 de luni. În proiect s-a realizat un parteneriat între 4 instituții medicale din România – Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgență Timișoara, Institutul Regional de Oncologie Iași și Institutul Oncologic București, la care se adaugă partenerul de stat donator - Directoratul Norvegian de Sănătate. Proiectul prevede achiziția de aparatură medicală modernă, printre care și unele în premieră pe plan național, și anume doi roboți de diluție automată pentru prepararea substanțelor utilizate în chimioterapie. De asemenea, se va elabora un ghid pentru diagnosticul și tratamentul tumorilor pediatrice, iar 84 de medici oncologi vor participa la cursuri de specializare în domeniul oncologiei pediatrice”, a spus Schițcu.

Acesta consideră că implementarea proiectului va influența pozitiv ratele de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer din România iar achiziția de echipamente va determina o creștere a capacității de diagnostic și terapie.

Potrivit datelor statistice, un mare număr de copii suferă de diferite tipuri de cancer în România comparativ cu alte țări europene astfel încât, anual, se înregistrează aproximativ 400-500 de cazuri noi la nivel național și aproximativ 5.000 de copii și adolescenți sunt sub tratament pentru cancer în diferite stadii de evoluție a bolii.

„Diagnosticul tardiv în stadii avansate duce la 50% șanse de supraviețuire în România. Diagnosticul tardiv este direct corelat cu absența facilităților adecvate în centrele de oncologie pediatrică și de lipsa personalului specializat în tehnici moderne de diagnostic și tratament”, au susținut medicii oncologi clujeni.

În cadrul proiectului, Institutului Oncologic „Ion Chiricuță” Cluj-Napoca va cumpăra, printre altele, un computer tomograf având capacitate de simulare a tratamentelor de radioterapie, doi roboți de diluție automată pentru prepararea substanțelor utilizate în chimioterapie, două aparate de anestezie utilizate în explorarea computerului tomograf și pe parcursul ședințelor de radioterapie la copii, 4 ecografe portabile pentru proceduri de diagnostic și monitorizare legate în special de cancerele tiroidiene și de părți moi, două ecografe Eco Doppler pentru proceduri de diagnostic și monitorizare a diferitelor tipuri de cancere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.