Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aparatul de testare Real Time PCR al SJU Focşani nu are autorizaţie sanitară de funcţionare de la DSP Vrancea

SANADOR
testare covid

Aparatul de testare Real Time PCR al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) "Sf. Pantelimon" Focşani, care ar fi trebuit să fie pus în funcţiune luni, nu are autorizaţie sanitară de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, potrivit medicului epidemiolog al unităţii medicale.

"Din fericire putem afirma că şi SJU Focşani este beneficiarul unui aparat de Real Time PCR, care este în curs de obţinere a autorizaţiei sanitare de funcţionare de la DSP şi va fi inclus ca şi centru de testare la Ministerul Sănătăţii. El este actualmente amplasat în singurul laborator de sine stătător al spitalului, laboratorul BK din cadrul secţiei Pneumologie. Spitalul are un contract cu un laborator privat externalizat, de aceea nu putem să îl montăm acolo. Aparatul este nou, este funcţional, însă deocamdată nu testăm pacienţii. Suntem în curs de avizare, trebuie să arătăm circuitele, programul de testare. În funcţie de cât de repede vom obţine toate avizările, vom da drumul. Nu o să lucrăm în fiecare zi a săptămânii, ci doar lunea, marţea şi vinerea, deoarece în acelaşi laborator lucrăm şi probele BK", a declarat, luni, medicul epidemiolog al SJU Focşani, Diana Stoica, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Semnal grav al unui fost șef SIE: Anumiți lideri politici s-au folosit de coronavirus pentru a-și consolida puterea

Vineri, managerul SJU Focşani, Elena Codruţa Neagu, a dat asigurări, într-o conferinţă de presă, că testarea pentru COVID-19 cu aparatul Real Time PCR al spitalului va începe luni.

"Ne-am propus să punem în funcţiune aparatul Real-Time PCR începând cu data de luni. Aparatul a fost instalat în secţia TBC a spitalului, avem toate avizele necesare şi circuitele autorizate, în aşa fel încât să fie evitat contactul între cei care vin pentru testare şi cei deja testaţi, în scopul evitării contaminării cu COVID-19. Avem personal de specialitate bine pregătit, un medic epidemiolog, un biolog şi trei asistenţi medicali, care au fost instruiţi corespunzător la Galaţi pentru a putea funcţiona cu acest Real-Time PCR. Aparatul a sosit cu 2.000 de teste şi are o capacitate de testare de 22 de teste concomitent, cu un rezultat în două ore de la introducerea probelor de exudat în aparat. Cu acest aparat vor fi testate toate persoanele simptomatice, conform metodologiei SARS-CoV-2", a declarat Elena Codruţa Neagu.

Potrivit unor surse din cadrul DSP Vrancea, procedura de avizare a aparatului de testare COVID-19 ar putea dura circa o lună de zile. Aceasta nu este însă singura problemă cu care se confruntă reprezentanţii unităţii medicale pentru punerea în funcţiune a aparatului. Secţia TBC unde a fost instalat aparatul de testare face obiectul unui proiect de reabilitare cu fonduri europene în valoare ce circa 5,8 milioane de lei, contractul de execuţie al lucrărilor fiind semnat pe 24 aprilie 2020. Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea a înaintat o adresă unităţii medicale prin care a solicitat eliberarea clădirii în vederea începerii lucrărilor de reabilitare.

Citește și: Gabriela Firea reacție privind candidatura lui Marcel Vela la Primăria Capitalei: Pentru mine, orice candidat este de luat în seamă

"În cursul zilei de miercuri, în condiţiile în care acest aparat era deja montat în locaţia menţionată, cu toate acreditările şi circuitele necesare, am fost informaţi, telefonic, de către domnul Ionel Cel-Mare (vicepreşedinte CJ Vrancea n.r.), despre faptul că cei de la CJ intenţionează să desfăşoare în interiorul secţiei TBC lucrări de reabilitare şi ni s-a sugerat că ar trebui să le punem la dispoziţie clădirea, pentru a efectua aceste lucrări. Intenţionăm ca în cursul zilei de astăzi (vineri n.r.) să convocăm un Comitet Director, împreună cu medicul epidemiolog al acestui spital, să putem decide ce se poate face", a precizat Codruţa Neagu.

Managerul susţine că aparatul de testare a fost instalat în secţia TBC deoarece acolo "au fost condiţii optime" şi s-au putut crea circuitele necesare funcţionării aparatului.

Luni, reprezentanţii SJU Focşani au solicitat CJ Vrancea, printr-o adresă scrisă, sprijin în vederea identificării unui spaţiu adecvat pentru relocarea secţiei de TBC din cadrul spitalului, inclusiv a aparatului de testare Real Time PCR, având în vedere iminenta începere a lucrărilor de reabilitare.

Citește și: E ruptură în PSD! Codrin Ștefănescu a explodat: Partidul este predat la cheie .

Aparatul de testare Real-Time PCR a fost achiziţionat de SJU Focşani din fonduri alocate unităţii medicale de CJ Vrancea.

În prezent, testarea pentru COVID-19 la nivelul judeţului Vrancea se face cu aparatul Real Time PCR de la DSP Vrancea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.