Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apare pașaportul Woke - Mexicanii nu mai trebuie să opteze pentru un sex pe documentele de călătorie

ftnewswire.com
cancel culture, justitia pe internet, woke

Mexicanii care solicită un pașaport pot evita de acum înainte să bifeze căsuța pentru bărbați sau femei, măsura fiind considerată un progres istoric pentru cei care se identifică non-binari, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

Mexicanii care solicită un pașaport pot evita de acum înainte să bifeze căsuța pentru bărbați sau femei, în cadrul unei noi politici privind documentele de călătorie anunțate miercuri și salutate de către cel mai înalt diplomat al țării drept un progres istoric pentru cei care se identifică ca fiind non-binari.

Noul pașaport non-binar a fost prezentat în cadrul unui eveniment găzduit de ministrul de externe Marcelo Ebrard, dar a fost imediat criticat de unii activiști non-binari, care consideră că se confundă genul cu sexul.

Conform noii politici privind pașapoartele, mexicanii non-binari care nu se identifică nici ca bărbat, nici ca femeie, care sunt categorii de gen, pot acum să răspundă cu un „X” pe documentele care le cer solicitanților să aleagă între bărbat și femeie, care sunt categorii de sex biologic.

„Persoanele care depun cereri vor putea alege marcajul „X” pentru căsuța care desemnează sexul din pașaportul lor și, în acest fel, vor omite necesitatea de a specifica sexul”, a explicat Ministerul de Externe într-un comunicat în care anunță noua politică.

Anterior, pașapoartele mexicane nu cereau solicitanților să selecteze genul, ci doar sexul.

Ebrard, care încearcă să obțină nominalizarea prezidențială a partidului de stânga Morena pentru alegerile de anul viitor, a apreciat politica drept „un salt calitativ” pentru Mexic.

Însă activistul mexican non-binar Alex Orue a susținut că Ebrard a ratat în mare parte încercarea de incluziune progresistă, estompând diferența dintre gen și sex.

„Este contraproductiv, deoarece confundă conceptele și întărește un stigmat împotriva comunității noastre”, a declarat Orue, director adjunct al programării globale pentru organizația non-profit It Gets Better, care se ocupă de drepturile LGBTQ+.

Orue a pus sub semnul întrebării dacă cei care se identifică ca fiind non-binari au fost consultați cu privire la noua politică, adăugând că ar fi mai bine să li se ofere solicitanților de pe documentele oficiale de identificare opțiunea de a selecta „NB” la o întrebare care specifică genul.

„Ar putea părea un detaliu minor, dar este stigmatizant pentru persoanele non-binare și devine o chestiune de inspecție a organelor genitale”, a adăugat Orue, întrucât identitățile de gen nu corespund întotdeauna atributelor corporale ale sexului biologic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.