Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apare și la persoanele care nu au nicio carie - Boala care face ravagii in gurile noastre

smiledentalclinic
spalat pe dinti

Apare și la persoanele care nu au nicio carie - Boala care face ravagii in gurile noastre

Dacă scuipatul dumneavoastră este colorat în roz cel puțin de câteva ori pe săptămână, după ce vă spălați pe dinți sau folosiți ața dentară, este posibil să aveți o boală a gingiilor în stadiu incipient, avertizează The New York Times, potrivit yahoo.com.

Poate fi vorba de începutul unei afecțiuni gingivale severe, cunoscută sub numele de boală parodontală, care poate avea și alte simptome surprinzătoare sau niciunul.

„Este o boală foarte, foarte liniștită", a declarat Rodrigo Neiva, șeful catedrei de parodontologie de la Penn Dental Medicine.

Lăsată netratată, boala gingivală poate duce la pierderea dinților, avertizează specialistul.

De la gingivită la parodontoză

Boala gingivală timpurie se numește gingivită și este cauzată de bacteriile de pe dinți (placa bacteriană), manifestându-se prin inflamarea gingiilor,

O igienă orală corectă este esențială în prevenirea bolii gingivale. Există și un instrument special care ajută la diagnosticarea gingivitei, prin măsurarea distanței dintre gingii și dinți, spațiile mai mari fiind un indiciu al afecțiunii, potrivit Y. Natalie Jeong, profesor și președinte al departamentului de parodontologie la Școala de Medicină Dentară a Universității Tufts.

Dacă gingivita este lăsată netratată, bacteriile pot invada și distruge țesuturile de sub gingii, provocând o boală gingivală avansată.

„Osul care susține dinții începe să se descompună, lăsând rădăcinile dinților expuse și sensibile în unele cazuri", explică Foyle.

De aici și până când dinții încep să se desprindă nu mai este mult.

Care sunt cele mai predispuse persoane

Potrivit profesorului Jeong, persoanele care fumează, au diabet sau scrâșnesc din dinți au un risc mai mare de a dezvolta boli ale gingiilor. La fel și persoanele care iau steroizi și anumite medicamente pentru epilepsie și cancer.

Genetica poate face și ea ca unele persoane să fie mai mult sau mai puțin predispuse să facă această boală.

Interesant este că inclusiv persoanele care fac rar carii pot fi mai predispuse decât altele persoane la boli ale gingiilor spune Neiva. Explicația este că bacteriile care cauzează boala gingivală concurează și suprimă bacteriile care cauzează carii.

„Este foarte frecvent să vezi pacienți cu boală parodontală foarte, foarte avansată care nu au nici măcar o singură carie", a spus el.

Nu provoacă durere

Boala poate trece mult timp nebăgată în seamă deoarece nu provoacă durere. Poate da însă unele semne precum sângerarea gingiilor la perierea dinților sau la  folosirea aței dentară. Un alt semn poate fi atunci când partea gingiilor adiacente dinților este roșie.

Dar simptomele amintite nu apar la toate persoanele care dezvoltă afecțiunea. Este posibil, de exemplu, ca fumătorii cu gingivită să nu prezinte sângerări sau alte simptome, a spus Jeong, potrivit The New York Times.

Când gingivita evoluează spre o boală parodontală mai avansată, gingiile pot începe să se retragă, iar dinții să pară mai lung. O sensibilitate crescută în jurul gingiilor este un alt efect, la fel și nepotrivirea mușcăturii, iar apoi, mișcarea și căderea dinților.

Boala parodontală avansată poate fi incurabilă, însă stomatologii și parodontiștii pot recomanda tratamente care încetinesc evoluția ei, uneori curățând în profunzime rădăcinile dinților afectați ori intervenind chirurgical la nivelul gingiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.