Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

APEC: Trump și Xi și-au confruntat viziunile asupra relațiilor comerciale internaționale

South China Morning Post
trump xi jinping

Preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său chinez, Xi Jinping, şi-au confruntat vineri, la summitul APEC de la Danang, în Vietnam, viziunile profund diferite asupra relaţiilor comerciale internaţionale, primul apărând izolaţionismul, sub sloganul 'America First', celălalt valul 'ireversibil' al globalizării, relatează AFP şi Reuters, scrie agerpres.ro

'Voi pune întotdeauna America pe primul loc, la fel cum sper că voi toţi din această sală veţi da prioritate ţărilor voastre', a declarat Trump, reluând o formulă utilizată deja de la tribuna Naţiunilor Unite în septembrie. 

El a denunţat 'abuzurile comerciale cronice', pe care SUA nu le mai pot 'tolera', acuzând acordurile multilaterale că 'leagă mâinile' ţării sale. 

'Când Statele Unite vor intra într-un parteneriat comercial cu alte ţări şi alţi oameni, ne vom aştepta de acum înainte ca partenerii noştri să urmeze cu stricteţe regulile', a declarat Trump, în discursul său de la summitul Forumului de cooperare economică Asia-Pacific. 

'Ne aşteptăm ca pieţele să fie deschise în aceeaşi măsură de ambele părţi şi ca investiţiile private, nu planificatorii guvernamentali, să conducă investiţiile', a mai afirmat Trump, care s-a referit în mod repetat la regiune cu termenul 'indo-pacific', folosit pentru a defini noua viziune geopolitică a SUA asupra Asiei. 

Într-un contrast vizibil, preşedintele chinez, care şi-a consolidat recent puterea prin realegerea la conducerea Partidului Comunist Chinez, s-a plasat în mare apărător al globalizării şi al acordurilor comerciale multilaterale. 

Schimburile comerciale trebuie regândite pentru a fi 'mai deschise, mai echilibrate, mai echitabile şi benefice pentru toţi', a explicat el. 

'Ar trebui să susţinem liberul schimb şi să practicăm un regionalism deschis pentru a permite ţărilor în curs de dezvoltare să obţină mai mult profit de pe urma comerţului şi a investiţiilor internaţionale', a subliniat Xi. 

China şi-a anunţat vineri intenţia de a extinde accesul companiilor străine la sectorul său financiar, punând astfel capăt restricţiilor puternic criticate de către partenerii săi. 

Donald Trump a sosit în Vietnam din China, a patra etapă a turneului său de 12 zile în Asia, având în centru redresarea balanţei comerciale a SUA cu Asia şi, dincolo de dosarele economice, obţinerea sprijinul ţărilor din regiune în privinţa dosarului nord-coreean. 

APEC aduce laolaltă 21 de state din regiunea Pacificului, ale căror economii echivalează cu aproximativ 60% din PIB-ul la nivel global. 

APEC, mult timp o campioană a promovării liberului schimb, nu a depăşit încă şocul provocat de retragerea SUA de către Donald Trump, la trei zile de la instalarea la Casa Albă, din Parteneriatul Transpacific (TPP), semnat în 2015 după negocieri dure. Tratatul, avându-l printre principalii arhitecţi pe Barack Obama, viza să se constituie într-o contrapondere la influenţa în creştere a Chinei. 

Miniştrii economiilor din cele 11 state rămase în TPP urmau să reia vineri negocierile pentru încheierea unui nou acord fără Washington, după eşecul înregistrat în discuţiile de joi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.