DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Apel al Comunității Declic către Guvernul Cîțu: 'Planul pare făcut pe genunchi de autorități și contrazice chiar recomandările UE'

citu guvern

Peste 3.000 de membri ai Comunității Declic cer noului Guvern blocarea actualului Plan Național de Redresare și Reziliență și refacerea lui completă. În forma sa de acum, planul care stabilește modul în care vor fi cheltuite 30 de miliarde de euro primite de la Uniunea Europeană nu aduce României nici redresare economică, nici reziliență la schimbările climatice.

Până în acest moment, 3.000 de membri Declic au cerut refacerea planului și au transmis totodată mii de e-mailuri către Ministerul Fondurilor Europene cu propuneri concrete de direcționare responsabilă a fondurilor.

Comunitatea Declic speră ca Guvernul Cîțu să înțeleagă importanța acestei finanțări și necesitatea investirii banilor pentru a încetini schimbările climatice. De asemenea, este necesară o consultare publică reală, la care cetățenii să participe activ. În forma actuală a PNRR, banii sunt folosiți pentru investiții în energie cu emisii mari, la care  statele vestice renunță, și într-o proporție infimă pentru investiții în energia verde.

Planul pare făcut pe genunchi de autorități, deși e cea mai mare finanțare primită vreodată de la Uniunea Europeană. Banii ar fi trebuit direcționați către acele investiții de dezvoltare a României într-un viitor verde, cu energie curată, care să combată efectele schimbărilor climatice, exact așa cum a fost și intenția Uniunii Europene. Or planul actual contrazice chiar recomandările UE”, a declarat Roxana Pencea-Brădățan, coordonator campanii Declic.

Informații UTILE - Platformă pentru raportarea reacțiilor adverse după vaccinurile împotriva Covid

De exemplu, ca măsură pentru protejarea pădurilor ministerul a propus ca banii să fie cheltuiți pentru a face mai multe drumuri forestiere!

De altfel, la capitolul schimbări climatice, PNRR ignoră complet folosirea energiei verzi pentru a reduce efectele schimbărilor climatice și emisiile de carbon. În schimb, Ministerul Fondurilor Europene alocă bani pentru investițiile în gaz, pe care eronat le consideră investiții în energie verde.

În forma actuală, Planul nu prevede măsuri concrete care să încetinească încălzirea globală, ci vine cel mult cu soluții care ar putea trata efectele acesteia, dar nu și cauza lor.

Comunitatea Declic cere alocarea directă de fonduri pentru modernizarea sistemului național de monitorizare a calității aerului;

În plus, măsurile propuse la capitolul “Energie și tranziție verde” sunt în vădită contradicție cu recomandările europene de renaturare a râurilor și de conservare a biodiversității. Ministerul propune regularizarea unor albii și proiecte hidroenergetice care vor avea drept urmare distrugerea unor cursuri de apă. Asta, în timp ce Strategia Europeană pe Biodiversitate prevede renaturarea a 25 000 de kilometri de râuri.

 

În aceste condiții, doar refacerea completă a PNRR va putea asigura României investiții corecte și care să respecte recomandările Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.