Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apel al oamenilor de cultură către Parlamentul României

Mai multe personalitati din domeniul cinematografiei, printre care se numara actorii Oana Pellea si Andi Vasluianu, producatoarea Ada Solomon si regizorii Corneliu Porumboiu si Tudor Giurgiu, solicita Parlamentului, printr-o scrisoare deschisa, sa adopte masurile propuse de Ministerul Culturii pentru modificarea legii cinematografiei.

'În acest moment, cinematografia româneasca este singura ramura de activitate cultural-artistica din România care nu a înregistrat vreun esec major în ultimii 15 ani. Dimpotriva, chiar - an de an, s-a lansat cel putin un film care a adus României, în plan international, premii si aprecieri superlative. Multe dintre aceste filme s-au bucurat de succes de public si în tara, unde situatia cinematografelor reclama si ea luarea unor masuri urgente. Acest succes international constant nu a fost egalat de niciun alt domeniu si a devenit o carte de vizita pentru România. Este pentru prima data când Guvernul, prin Ministerul Culturii, apreciaza la justa valoare aceste eforturi ale cineastilor si pune cinematografia pe lista prioritatilor asumate, iar în perioada imediat urmatoare se va înainta spre aprobarea dvs. legea de abilitare a Guvernului, care include anumite modificari aduse legii cinematografiei. Am dori sa va supunem atentiei câteva aspecte legate de oportunitatea acestor reglementari care, odata votate, ar spori sansele ca succesul de care se bucura acum cinematografia noastra sa ramâna o realitate si în anii viitori', spun semnatarii scrisorii.

În scrisoarea deschisa semnata de 69 de personalitati culturale, se arata ca, prin adoptarea acestor modificari, legislatia în domeniul cinematografiei 'se va alinia cu cea europeana, moderna'.

'Legea va capata o forma coerenta ce elimina ambiguitatile din legea actuala, ambiguitati solutionate de multe ori pe cale judecatoreasca. Se va elimina conditia de secretizare a concursului de proiecte de film, fapt ce va face finantarea de film românesc mai transparenta. Noua lege va facilita accesul tinerilor producatori la finantari (cadrul actual are o natura profund discriminatorie fata de ei)', se precizeaza în scrisoare.

Semnatarii scrisorii mai spun ca orice arta are nevoie sa fie stimulata pentru a experimenta.

'Productiile micro-buget sunt solutia deja existenta în multe tari vecine si nu numai. Multe din filmele românesti care s-au bucurat de succes au fost realizate cu sprijinul financiar al unor parteneri straini. Consideram ca ar fi un gest de minima curtoazie si de diplomatie sa existe o reciprocitate, iar filmele straine, respectiv co-productiile minoritare, sa poata fi sprijinite în tara noastra. Nu în ultimul rând, pentru a asigura o productie constanta si sanatoasa de filme, este necesar ca cinematografia româneasca sa aiba surse stabile de alimentare a Fondului cinematografic (care nu este sprijinit de la bugetul de stat)', se afirma în scrisoare.

Personalitatile care semneaza scrisoarea îsi exprima, totodata, speranta ca masurile propuse de Ministerul Culturii vor fi adoptate de Parlament.

'Nu putem decât sa ne exprimam entuziasmul si sustinerea tuturor acestor masuri propuse de catre Ministerul Culturii si avem încrederea ca veti întelege oportunitatea adoptarii cât mai rapide a lor, ce nu vor face decât sa urgenteze solutionarea unor probleme amânate de nenumarate ori si care nu au facut decât sa creeze disensiuni si blocaje', se mai arata în scrisoarea adresata parlamentarilor.

Printre semnatarii scrisorii se numara si producatoarea Anca Puiu, actritele Rodica Lazar, Andreea Vasile, Ana Ularu si Cosmina Stratan, actorii Serban Pavlu si Radu Iacoban, regizorii Adrian Sitaru, Alexander Nanau, Alexandru Solomon, Andrei Ujica, Radu Jude, Calin Peter Netzer si Stere Gulea, regizoarele Anca Damian, Iulia Rugina si Ivana Mladenovic, scriitoarea Anamaria Sandu si criticul de film Mihai Chirilov.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.