Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apele Române analizează includerea unor proiecte de amenajare de torenţi în planurile propuse pentru finanţare europeană

igsu
inundatii

Specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) analizează în prezent posibilitatea de a include propuneri legate de amenajarea torenţilor în toate proiectele care au o abordare bazinală şi care sunt propuse spre finanţare europeană prin AXA 5-POIM, conform unui comunicat remis miercuri de instituţie, potrivit Agerpres.

Planul are în vedere montarea sau realizarea unor "baraje de control" care să funcţioneze ca un sistem de reţinere a plutitorilor (resturi de lemn, plastice, material aluvionar), potrivit ANAR.

Sistemul are rolul de a reduce viteza apei şi de a bloca curgerea în aval a plutitorilor, iar lucrările sunt necesare pentru bararea acţiunii plutitorilor care pot provoca blocaje la podurile aflate pe cursurile de apă. Metoda este pusă în practică cu succes de ţări ca Japonia, Elveţia sau Austria, menţionează Administraţia Naţională "Apele Române".

Un astfel de sistem a fost folosit în România în bazinul hidrografic Crişuri, pe Crişul Repede şi pe Crişul Alb, în colaborare cu alte autorităţi. La nivelul bazinului hidrografic Someş-Tisa, s-a folosit un sistem de barare a plutitorilor, prin montarea unor baraje mobile, precizează ANAR.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

Directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Ervin Molnar, a explicat că sistemul trebuie integrat într-o viziune colaborativă a autorităţilor.

"Soluţiile furnizate de Apele Române în calitate de specialişti nu trebuie privite disparat, ci integrate într-o viziune de ansamblu în care toate autorităţile responsabile, atât în managementul inundaţiilor, cât şi cele responsabile în managementul deşeurilor, trebuie să colaboreze", a comentat directorul general al ANAR.

Amenajarea torenţilor este o componentă insuficient dezvoltată în Strategia de management a riscului la inundaţii, se menţionează în comunicatul Administraţiei Naţionale "Apele Române". Lipsa amenajării torenţilor se explică prin existenţa a numeroase proprietăţi de terenuri precum din cauza lipsei de informaţii cu privire la situaţia lucrărilor/terenurilor, se precizează în document.

"Având în vedere precipitaţiile prognozate, atragem în continuare atenţia autorităţilor locale să verifice modul în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, să intervină pentru îndepărtarea depozitelor de deşeuri şi a materialului lemnos de pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursurile de apă şi obturarea secţiunilor de scurgere", potrivit comunicatului ANAR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.