Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aplicația care te avertizează cu 25 de secunde înainte de un cutremur

facebook.com
cutremur seism

Câteva secunde poate face diferența dintre viață și moarte în cazul unui cutremur. Aflarea cu câteva secunde înainte de producerea unui seism îți poate da timp să iei unele măsuri care îți poate salva viața. Aplicația care te anunță cu 25 de secunde înainte să se producă un cutremur. Ai timp să te adăpostești rapid.

Ce trebuie să faci ca să afli cu 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur. Ce aplicație trebuie să descarci

Există două aplicații care ne pot anunța cu cel mult 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur, iar furnizorii acestor alerte sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și Google.

Astfel, INCDFP deține două conturi dedicate pentru asta pe Telegram și pe Twitter. La acestea se poate abona oricine și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte în caz de curemur, însă pot fi semnalate doar cutremurele din Vrancea cu 25 de secunde înainte.

Cum funcționează sistemul de avertizare de cutremur

De asemenea, modul de funcționare a sistemului de avertizare este foarte simplu. Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri ale unui seism.

Aparatura INCDFP estimează magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. La acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu poate produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când apare unda periculoasă, în 25 de secunde, sistemul poate avertiza populația, scrie playtech.ro.

Android Earthquake Alerts

În plus, utilizatorii de telefoane mobile cu sistem Android pot primi o alertă de cutremur de pe încă un serviciu gratuit-Android Earthquake Alerts. Acest sistem a devenit operaţional în România încă din anul 2022.

Acest servici detectează cutremure de pe întreg mapamondul şi alertează utilizatorii Android de producerea unui astfel de fenomen în zona în care se află.

Cum funcționează Android Earthquake Alerts

Nu este o aplicaţie separată, ci este o funcţionalitate care face parte din sistemul de operare Android. Acesta foloseşte accelerometrele cu care sunt prevăzute cele mai multe dintre cele peste 3 miliarde de smartphone-uri Android utilizate la nivel global.

Telefoanele din zona unde se produce cutremurul detectează mişcarea pământului, un algoritm dedicat evaluează magnitudinea şi locul sesimului, dupăcare sistemul avertizează utilizatorii Android din zonele afectate.

Cum poți să primești alerte de cutremur

Tot ce trebuie să faceți pentru a accesa acest serviciu este să intrați în setările telefonului, la secțiunea „siguranță și urgențe”. Se accesează „alertă cutremur” și se bifează „primiri alerte”, informează playtech.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.